Сјећа ли се ико пописа?

Иако су резултате пописа становништва у БиХ најављивали у јуну, то се изгледа неће десити тако скоро. Прво су били спорни стални становници, сад треба да усагласе правила…  Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић изјавила је да ће коначни резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ бити познати када буде направљен јединствен програм […]

среда, јул 22, 2015 / 17:38

Иако су резултате пописа становништва у БиХ најављивали у јуну, то се изгледа неће десити тако скоро. Прво су били спорни стални становници, сад треба да усагласе правила…

 Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић изјавила је да ће коначни резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ бити познати када буде направљен јединствен програм за обраду података.

Чичковићева је додала да је потребно направити јединствен програм за обраду података и да резултате пописа можемо очекивати када све три статистичке институције усагласе правила.

Чичковићева је рекла да је програм урађен, али да није јединствен зато што нису усаглашена правила и "редослијед корака кроз та правила".

"Да имамо данас усаглашен јединствен програм имали бисмо резултате за двадесет или мјесец дана", нагласила је Чичковићева.

Она је рекла да нема усаглашености између статистичких институција јер постоје различити ставови о одређеним питањима.

"Једно од питања за утврђивање резидентног становника јесте да ли да се користи питање број 40 које се односи на мјеста рада и школовања лица које је пописивано. Сматрамо, а то је у складу са стандардима и законом, да се то питање приликом утврђивања резидентног становника, осим питања од један до седам, мора обавезно користити", навела је Чичковићева.

Она је појаснила да је закон дао дефиницију уобичајеног становника и да она подразумијева да се користи и ово питање.

Према њеним ријечима, етничка структура становништва није рађена.

"Читали смо текстове у неким медијима гдје се износе одређени подаци о етничкој структури. Нама ти подаци нису познати, а они ће свакако бити познати када се утврде ова правила и када се утврди резидентни становник", рекла је Чичковићева.

Она је рекла да ће све варијабле које су биле присутне у питањима на пописници бити јавне и транспарентне.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Ko god je zelio da zna podatke o popisu,zna ih .polikita kaze:trazimo instrument da se mNJE ILI VISE PRIZNA POPULACIJE ODREDZENOM TERITORIJU…ZNA SE KOLIKO KOGA IMA DO U PROMIL..

  2. Биће објављени када буде направљен програм за обраду података. Ха,ха,ха! Који краљеви! Па могли су то ријешити и прије пописа, а приде прошло је толико дуго и од пописа. Али, кога брига? Ионако нико низашта не одговара. Може им се.

  3. Pa normalno kada je Dragan prenio sve važne nadležnosti na nivo BiH (čitaj nivo u kome muslimani vode glavnu riječ).
    Mislim da bi Srpska trebala da traži materijale sa popisa koje bi mi sami obradili i analizirali. Ovo je jako bitna stavka u razvoju društva, a pri tome nas je popis debelo koštao.

  4. Најљепше би те замолио, кад већ дајеш коментаре о преносу надлежности, да наведеш оне које су пренесене а да за то нису гласали СНСД-овци. 😮

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *