Сиротињска леђа: Мјесто преламања

Терет сваке пошасти, рата и економске кризе увијек је ишао преко леђа радника, пољопривредника, ситнијих привредника, трговаца, угоститеља, незапослених… Пише Небојша Вукановић Они други из неформалне "више класе" некако се увијек извуку и измакну плећа, искористе своје богатство и везе са политичарима на врху власти да не понесу свој дио терета у кризним временима. Пратећи […]

уторак, септембар 4, 2012 / 07:39

Терет сваке пошасти, рата и економске кризе увијек је ишао преко леђа радника, пољопривредника, ситнијих привредника, трговаца, угоститеља, незапослених…

Пише Небојша Вукановић

Они други из неформалне "више класе" некако се увијек извуку и измакну плећа, искористе своје богатство и везе са политичарима на врху власти да не понесу свој дио терета у кризним временима. Пратећи ових дана ажуран рад инспекцијских служби по Требињу схватио сам да се мало тога у нашој историји промијенило, и да се кола и даље ломе преко оних ситних, малих и сиромашних, а крупне рибе остају недодирљиве. Није ни мало чудно што Влади Републике Српске недостају новци у каси јер би премијер и неодговорни министри, распикуће и нерадници, очас посла похаралили швајцарске златне и девизне резерве а не скромни буџет који се пуни отимањем од народа.

Пред нама су још једни избори, политичарима на власти требају новци за нови једномјесечни циркус у коме ће једни те исти глумци промијенити маске, заборавити стара и народу просути нова обећања, па су кренули да купе харач од сиротиње. Трула и корумпирана држава и њени службеници не смију да крену редом са врха, узимају новац од оних који га имају и који су се напљачкали и обогатили у транзицији, јер су тајкуни главни финансијери и ослонц сваке СНСД-ове кампање, па су инспектори ударили по онима ситним трговцима, привредницима, таксистима, занатлијама, фризерима, угоститељима, превозницима… Као прави рекеташи инспектори тренирају строгоћу над онима који немају политичку залеђину, и ударају у главу оне мале које се боре да преживе тешка времена. Њих не интересује што је у последње двије године више од триста малих самосталних трговачких радњи, бутика, играоница, кафића, ресторана или фризерских салона затворено, па су кренули у нови талас удара.

Ситни привредници оптерећени су скупим кредитима, великим дуговањима, слабом наплатом и раде на ивици. Њима је свака марка драгоцјена, и у тешким тренутцима казна од 500 марака задаје им кобан ударац и баласт који они не могу да издрже плаћајући бројне друге дажбине, па су због тога многи банкротирали и затворили објекте. Већина њих би и даље опстала, радила и прехрањивала породице да је било мало добре воље, подршке и разумјевања, и да им немилосрдна држава није наметнула обавезу куповине каса, повећала доприносе и писала казне. Моћнике не брине пуно гашење овог сектора, јер је њима најбитније да се пуни каса из које ће да узимају и у своје џепове стављају колико им је воља. Како бих остао неуцјењен и потпуно слободан у свом раду принципјелно нисам желио да тражим нити да узмем ни од једног требињског привредника ни једну марку како сутра неком не би пало на памет да тражи неку услугу, некажњено ради мимо закона или искориштава раднике, труднице…

Овом граду и држави потребна је правда и ред, али се она мора спроводити са врха. Зато ће инспекцијски органи од октобра прво детаљно преконтролисати рад великих трговинских ланаца, хотела, грађевинских фирми, винарија и утврдити да ли има неправилности, неплаћених пореза и доприноса, непријављених радника који раде седам дана по десет сати за минималну плату, и како су поједини властима подобни привредници добили од Владе, ИРБ-а и општинских кредита милионе марака, а запослили или фиктивно пријавили свега неколико радника. Тек када најкрупнији буду доведени у апсолутни ред и када они испуне све обавезе према држави и запосленима, тек тада ће инспекцијски органи моћи да контролишу и оне на дну ланца који преживљавају од једног до другог дневног пазара. Дављенику који се бори за живот треба пружити руку и сламку спаса да исплива до обале, а не ударати га у главу да падне на дно и нестане.0 КОМЕНТАРА

 1. О овом плакату је неко и размишљао док га је правио. А тек овај оптимистичан поглед у свијетлу будућност…
  Текст – слажем се с Ексом – јефтин популизам.

 2. Uvijek je tako bilo Nebojša.Naš narod kaže kada država uđe u rat,tada sprema oružje.Kulaci čitaj bogataši spremaju ovnove i volove.Sirotinja sprema sinove.Kada se rat završi,država konzervira oružje,kulaci od države naplaćuju ovnove i volove,a sirotinja sahranjuje sinove.Da li vas ovo podsjeća na našu skoriju prošlost?
  Želim ti svako dobro Nebojša i da na izborima pometeš te svoje protukandidate.

 3. Iako sumnjam u tvoju pobjedu, zelim ti uspjeh. Sumnjam zato sto vece stranke imaju infrastrukturu i za glasanje i za kradju glasova, zato mislim da neces pobijediti. Ipak, i ovaj plakat pokazuje da si drugaciji od ovih, tako sto je skroman i ne uklapa se u klisee nasminkanih i uljepsanih politicara. Tvoja poruka ovim plakatom je otprilike ocita, da ne zelis da trosis pare na skupe timove sminkera, fotografa i dizajnera, nego da plakat bude onako, narodni. Dobar potez. Ovi ostali ce ocito nastaviti sa preljepljivanjem plakata, tucama onih koji cijepaju tudje plakate i onih koji cekaju da cijepaju njihove…ali na kraju ne odlucuju ti plakati nego to ko ce kupiti ili ukrasti vise glasova. Izborni zakon je totalno los i niko ne trazi da se promijeni zato sto svi idu na to da pokradu tudje glasove i svi za sebe misle da su bolji lopovi. Kad se sprijeci izborna kradja i kad narod bude glasao bez ikakvih pritisaka, siguran sam da ce doci i bolja i postenija vremena na ove prostore,

 4. За нови изборни закон предлажем следеће:

  1. Обавезно други круг за предсједника РС, члана предсједништва БиХ и (градо)начелнике.
  2. Укидање компензационих мандата
  3. Само слијепцима дозволити асистента при гласању. Уз редни број кандидата обавезно иде слика кандидата. Јест да је скупљи гласачки листић, али ако је неко неписмен, онда може препознати брку, ћелу, носоњу… са слике па нека гласа за њега. Ако гласач ни за то није способан онда нема право гласа и тачка.
  4. За коалиције повећати изборни цензус. Изборни цензус за странку или независну листу 3%, за коалицију двије странке 5%, за коалицију 3 странке 6% за коалицију четири странке 7%, а за пет и више странака 8%.
  5. Кауцију за учешће на изборима одредити према броју општина на које странка излази
  6. Услов за овјеру странке 1% личних потписа укупног броја бирача на територији на којој се гласа.
  7. Обавезна родна равноправност да би се спријечиле разне педерске листе
  8. Видеонадзор гласачких мјеста осим кабине за гласање.

 5. Да образложим.

  На терену (нарочито по селима) имамо примјер да старце доносе на носилима на гласачка мјеста. Ко први баби, њему баба. Читава јагма за бабама и дједовима. Ја сам за то да се њима омогући гласање тако што се одвоји једна кабина за старије, а друга за остале. Па нека часне старине убоду прст гдје хоће. Јал’на квадрат, јал’на слику кандидата.Листићи из тих кабина би се пажљивије бројали. Суштина је у томе да нико нема додира са неписменим гласачима од тренутка када он лично преузме гласачки листић до момента док га не убаци у кутију.
  Моје процјене говоре да око 20% наших гласача, без помоћи других, не умије наћи име онога за кога жели гласати.

  Што се тиче цензуса за изборе овако видим ситуацију.
  Ако нека већа странка хоће да у коалицију прими неку мању странку онда ће добро размислити хоће ли у коалцију са оним ко доноси 0,3% гласова, а изборни закон ти због тога повећава цензус за 1-2%.
  Такође, ако нека странка нема свог кандидата за (градо)начелника мора до дана почетка избора обавијестити кога од предложених кандидата из других странака подржава. Ако то не достави странка се дисквалификује са избора. Тиме би престала ова пресеравања колико странака подржава Чавића, а колико листи и странака Стевандића. Треба дивљач истјерати на чистину, а онда методом селекције одабрати најбоље. Док год је овакав закон паметни и поштени људи (као што сам и сам) држе се даље од било којих листи.

 6. Само 500 КМ? Треба нас више опалити по џепу у сваком погледу, и даље дишемо и не умиремо баш дословно од глади, према томе треба јаче стиснути док баш оно буквално не почнемо да грцамо B-)…..и онда нас после тога мало пусте а ми ћемо да причамо како је наша властела милосрдна.

 7. Пуна подршка г. Вукановићу, за градоначелника. Надам се да кад преузмете власт да ће из вашег града, кренути иницијатива да се промјени Устав РС. Питате се зашто баш Устав? Зато што је је он град-општину свео на ниво некадашње мјесне заједнице. Тај Устав је писан на брзину 1992. године, по коме је РС високо централизована држава. Видјећете да је већина ингеренција пребачена на Републику. Општини су остала социјалне ствари, нешто урбанизма и нешто ситно. Треба поћи од принципа „чистих рачуна“. Да се не би десило да као што г. Додик каже, да му је источни дио РС, само терет, да га издржава. Кад преузмете власт, видјећете да то није тако, да и у вашег граду зарађује. На жалост, доста фирми је пропало, услед катастрофалне приватизације.
  Још једном пуно успјеха у кампањи.

 8. Udario si na klerofašističku oligarhiju koja ima velike potporne stubove, Vukanoviću. Neće ti biti lako. Promijeniti društvo, to je poduhvat. Neka bude da nije u pravu Ben Horne koji je rekao da je divljenje samo za pjesnike i krave muzare!

  Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *