Сиријци се враћају у ослобођени Хомс

На хиљаде Сиријаца вратило се данас у град Хомс после готово две године, након што су побуњеничке снаге напустиле тај град, који је поново стављен под контролу сиријских власти. Велики број жена и мушкараца носећи са собом одећу и друге ствари вратили су се у своје домове, опутужујући противнике сиријског председника Башара ал Асада да […]

субота, мај 10, 2014 / 15:03

На хиљаде Сиријаца вратило се данас у град Хомс после готово две године, након што су побуњеничке снаге напустиле тај град, који је поново стављен под контролу сиријских власти.

Велики број жена и мушкараца носећи са собом одећу и друге ствари вратили су се у своје домове, опутужујући противнике сиријског председника Башара ал Асада да су им покрали ствари из кућа.

Трупе сиријске владе ушле су јуче у последња подручја старог дела града Хомса који се донедавно налазио под влашћу побуњеника, у склопу договора који је гарантовао опозиционим борцима безбедан излазак из града.

Од среде око 1.700 побуњеника напустило је Хомс, пренео је АП.

То је било прво повлачење побуњеника из једног великог сиријског града од избијања побуне пре више од три године.

Споразум о Хомсу није први договор између владе и побуњеника – више прекида ватре договорено је у предграђима Дамаска, али ово је први пут да су се побуњеници повукли из једне области коју су контролисали у складу са споразумом са владом.

Према проценама невладине организације Сиријска опсерваторија за људска права, у Хомсу је током двогодишње опсаде погинуло скоро 2.000 људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *