Сирија – Жестоки окршаји војске и побуњеника у Алепу и Дамаску

У Алепу жестоки окршаји побуњеника и сиријске војске. Устаници тврде да су заузели положаје у четврти Салахедин, из које су се раније „тактички“ повукли. Војска одбила напад на међународни аеродром у том граду. Борбе поново и у Дамаску.  Сукоби владиних снага и побуњеника настављени су у Алепу, где побуњеници тврде да су освојили положаје војске […]

субота, август 11, 2012 / 14:16

У Алепу жестоки окршаји побуњеника и сиријске војске. Устаници тврде да су заузели положаје у четврти Салахедин, из које су се раније „тактички“ повукли. Војска одбила напад на међународни аеродром у том граду. Борбе поново и у Дамаску.

 Сукоби владиних снага и побуњеника настављени су у Алепу, где побуњеници тврде да су освојили положаје војске у четврти Салахедин.

Побуњеници су се раније "тактички" повукли из Салахедина због напредовања владиних трупа, док власти саопштавају да су преузеле потпуну контролу над том четврти. Наводи о поновном преузимању положаја у Салахедину још нису независно потврђени.

"Сиријска ослободилачка војска успела је да преузме контролу над неколико стратешких положаја" у главном побуњеничком упоришту Салахедину, рекао је командант те побуњеничке формације Абдел Кадер Салех.

"Сукоби су жестоки и не престају последња 24 сата. Бомбардује се више делова Алепа", додао је Салех.

Сиријска војска успела је да одбије напад устаника на међународни аеродром у Алепу, јавила је државна агенција САНА.

"Плаћенички терористи су покушали да нападну аеродром, али је армија узвратила, убивши много њих", навела је државна агенција.

У последњим сукобима Цитадела у Алепу, која је на листи УНЕСКО-ве светске баштине, претрпела је тешка оштећења у бомбардовању.

Велике силе припремају се да именују алжирског дипломату Лакдара Брахимија као новог изасланика, који ће преузети улогу Кофија Анана у тражењу решења за 17- месечног конфликта у ком је погинуло 21.000 људи.

Према сиријској Опсерваторији за људска права, војска по свему судећи припрема "велику операцију" и напад на четврт Ел Сукари, побуњеничко упориште које се од јутрос бомбардује.

Пуцњи из ватреног оружја и експлозије чују се и у четврти Кабун. Побуњеници наводе да се пуца и у четврти Џубеир, на коју су пале и ракете.

Сиријска војска саопштила је почетком августа да је, после жестоких сукоба са Сиријском ослободилачком војском, преузела потпуну контролу над Дамаском.

Истовремено, до жестоких сукоба дошло је у четврти Тадамун у Дамаску, а пуцњи из ватреног оружја и експлозије чују су и у другим деловима сиријске престонице, наводе невладине организације и побуњеници.

У провинцији Дамаска, војска је бомбардовала Деир Ел Асафир, где су три особе погинуле, као и места Хараста и Ел Тал, одакле становништво бежи.

Побуњеници наводе да је у Сирији у петак убијено 187 људи, од чега 111 цивила, 52 војника и 24 побуњеника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *