Сирија – Војска жестоко одговорила

У операцијама сиријске војске изведеним у више градова погинула је 41 особа, а 60 цивила је убијено када су сиријски борбени авиони бомбардовали место Халфаја.  Међународни мировни изасланик за Сирију Лахдар Брахими стигао је у Дамаск, како би покушао да оконча жестоке сукобе. Најмање 60 људи, међу којима има жена и деце, погинуло је у […]

недеља, децембар 23, 2012 / 22:01

У операцијама сиријске војске изведеним у више градова погинула је 41 особа, а 60 цивила је убијено када су сиријски борбени авиони бомбардовали место Халфаја.

 Међународни мировни изасланик за Сирију Лахдар Брахими стигао је у Дамаск, како би покушао да оконча жестоке сукобе.

Најмање 60 људи, међу којима има жена и деце, погинуло је у ваздушном нападу сиријске војске, у којем је погођена пекара у централној сиријској покрајини Хами, саопштили су опозициони активисти.

У једном од најтежих инцидената током 21-месечног сукоба у Сирији, граната је погодила пекару у граду Халфаја који држе побуњеници, у којој је погинуло најмање 60 људи, а рањено више од 50, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Већина рањених је у критичном стању, а број погинулих највероватније ће расти, наводи та група.

"Режимска војска бомбардовала је пекару у Халфаји и починила масакр у којем су погинуле десетине људи, међу којима има жена и деце, док су многи повређени", наводи се у саопштењу активистичке мреже Локални координациони комитети.

На снимцима, које је направио неименовани сниматељ, види се срушена једноспратна зграда и кратер на путу, као и окрвављена тела која леже по улици или извирују из рушевина, а која мушкарци на леђима преносе на друго место, пренео је Франс прес.

Сиријски побуњеници покренули су у понедељак серију напада на позиције војске широм Хаме, седишту снажног антирежимског покрета.

Групе за заштиту људских права оптужиле су летос владине снаге да чине злочине против човечности, бацајући бомбе и користећи артиљерију у У једном од таквих напада, 16. августа, погинуло је у Алепу најмање 60 људи.

Независно од напада у Халфаји, у операцијама сиријске војске изведеним у више градова, данас је погинуло најмање 40 људи.

У саопштењу опозиционе Организације за људска права са седиштем у Лондону наводи се да је у ваздушним и копненим нападима сиријске војске на опозиционе активисте у Алепу и околини погинуло 14 особа, а да има много рањених.

У предграђу Дамаска погинуло је 12, у Хами пет, у Хомсу и Деир ез Зору по три особе, у Дери две особе, у Идлибу и Раки погинула је по једна особа.

Активиста опозиционог медијског центра Хабер Хабеш Дараји рекао је за агенцију Анадолија, да је околина Дамаска због ваздушних напада у рушевинама, а да сиријска војска напада камп палестинских избеглица Јармук ракетама и минобацачким гранатама.

Хабеш Дараји је упозорио да се становништво суочава са глађу, хладноћом и недостатком лекова и да је ситуација најгора за децу.

"Овде се одвија људска драма. Ако нико не помогне овом народу, ситуација ће бити само гора", поручио је Дараји и додао да народ живи у парковима и под мостовима.

"Ослободилачка војска Сирије је преузела контролу над делом Мурук у Хами. Почели су пресретати бродове који су послати као помоћ војсци. Путеве који из лука Лазкије и Тартус воде у Дамаск, контролишу наши активисти. Мало-помало, опозиција ипак преузима контролу", рекао је Дараји за турску агенцију Анадолију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *