Сирија: Ратују медији, али ко пуца из правог оружја?

Осим Ал џазире, ко још вјерује вијестима великих новинских агенција са запада, о Сирији? Догађаји смјењују једни друге, а на двије вијести о лошим момцима из регуларне сиријске армије, долазе четири о неистинитости тих и таквих вијести. На терену, пуцало се и по Дамаску, а у највећем сиријском граду Алепоу још се пуца и то […]

петак, август 3, 2012 / 05:54

Осим Ал џазире, ко још вјерује вијестима великих новинских агенција са запада, о Сирији?

Догађаји смјењују једни друге, а на двије вијести о лошим момцима из регуларне сиријске армије, долазе четири о неистинитости тих и таквих вијести. На терену, пуцало се и по Дамаску, а у највећем сиријском граду Алепоу још се пуца и то тенковима са обје стране, како кажу Уједињене нације.

Изнад терена, Кофи Анан поднио је оставку на мјесто изасланика УН и Арапске лиге за Сирију. Као разлог за оставку, Анан је навео недостатак подршке и све већу милитаризација сукоба у Сирији.

„Предсједник Асад, упркос својим обећањима да ће поштовати план Кофија Анана, наставља да брутално убија сопствени народ”, саопштио је представник Бијеле куће Џеј Керни.

Ко је све наоружан и убијен?

Тешко је знати, али народ у томе свему највише и најгоре – пати. То је јасно. А пати и мозак посматрача сиријског проблема, путем медијских канала.

Освјежимо ли сјећања само у посљедњих мјесец или два дана, гледаћемо масакр у граду Тремсех, па признање Њујорк тајмса да то ипак није масакр.

Највише слушамо извјештаје сиријских активиста из Лондона који траже оружје од западних сила, а онда гледамо прилог сиријске телевизије како из џепова “побуњеника“ испадају картице за мобилни телефон, очигледно произведене код наших првих западних сусједа.

Не престаје се са поређењем Сирије са Југославијом, а посљеда је то изјавила комесар ЕУ за међународне кризе и хуманитарну помоћ Кристалина Георгијева.

Сјетићемо се покупшаја Ал џазире “балканс“ да прода причу о Сирији домаћем тржишту кроз окулар – Асад -Милошевић, Хомс -Сарајево. Садамово, Гадафијево, Ахмединеџадово хемијско оружје има и Асад, вели Бенјамин Нетанијаху машући већ орпобаним страшилима.

Но, како је труд да манипулисње буде префињено и мудро, све слабији, свакодневно се појављују јефтине фотомонтаже, као у и ова посљедња на срамоту једног њемачког магазина.

Нису ријетке ни приче као што једна коју нам сервира РТ, а везана је уз Гатана Слеибу, ког су британски Гардиан и Би би си представили као “највећи пребјег са сиријских медија”. Би би си је причу објавио под насловом “пребјегли новинар проговара”, док је Гардиан исту манипулацију објавио у тексту “репортер сиријске режимске телевизије пребјегао”. Прича је типична – новинар више није могао издржати радити за “режимску пропаганду” и након више мјесеци “шпијунирања за побуњенике” одлучио се на пребјег. Ипак, новинари РТ-у су направили истрагу која је показала како запосленици и чланови сиријских ТВ кућа – одакле је Слеиба наводно пребјегао – заправо никада нису ни чули за истога, а докази да је икада радио за исте уопште не постоје.

Свјежа је вијест о два новинара који су били заробљени од стране побуњеника у Сирији за вријеме преласка турске границе, а пуштена су на слободу након што су 7 дана провели у заробљеништву. Одмах по преласку границе 19. јула заробљени су Џон Кентли, британски фоторепортер који је радио за Сандеј тајмс, Сандеј телеграф и Би би си и познати холандски фоторепортер Јероен Оерлеманс. Оерлеманс је дао интервју за холандски лист НРЦХ у којем је описао своје искуство. Он каже како већина побуњеника нису из Сирије, а дио њих говори препознатљивим британским нагласком. Штавише, према нагласку, сматра како су побуњеници из Лондона или Бримингема. Тврди како је их је било до 100.

Ову причу претходно је најавио неименовани високи званичник сиријске армије, тврдећи да су у понедјељак, током борби за град Алепо, снаге под контролом предсједника Сирије, Башара ал Асада, усмртиле око 400 плаћеника на страни побуњеника међу којима је доста и некадашњих припадника ОВК, плаћеника из Либије, Сомалије, Саудијске Арабије, Чеченије, Јемена,Ирака и Египта

Погибију сиријског министра одбране и његовог замјеника у сред Дамаска, која није терористички чин ако питате Американце и остале, скроз смо и заборавили у овом мониторингу медијског извјештавања о Сирији.

Рат између сиријске војске и наоружаних противника се наставља. Ови други такође имају тенкове јер Ирак је близу, Турска још ближе; да ли и Асадов крај?0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *