Сирија: Пребјези, убиства, политичке манипулације…

Борбе у Сирији и даље бjесне. Испред зграде државне телевизије у Дамаску експлодирала бомба.  Високи званичник побуњеничке Слободне сиријске војске Ахмад Касим изјавио је данас да је премијер Ријад Хиџаб пребјегао у Јордан са још три министра чији идентитети за сада нису познати. Хаџиб је највиши владин званичник који је пребјегао током 17-мјесечне побуне против […]

понедељак, август 6, 2012 / 15:53

Борбе у Сирији и даље бjесне. Испред зграде државне телевизије у Дамаску експлодирала бомба.

 Високи званичник побуњеничке Слободне сиријске војске Ахмад Касим изјавио је данас да је премијер Ријад Хиџаб пребјегао у Јордан са још три министра чији идентитети за сада нису познати.

Хаџиб је највиши владин званичник који је пребјегао током 17-мјесечне побуне против режима предсједника Башара ел Асада.

Лидер опозиционог Сиријског националног савјета Абдел Басет Сајда изјавио је да је одлука премијера Хиџаба да напусти земљу знак да се режим "распада".

"Поздрављамо пребјег Ријада Хиџаба и свих осталих, међу којима има цивилних и војних званичника", рекао је Сајда агенцији Франс прес у телефонској изјави и оцјенио да то "значи да се режим распада". "Ово је почетак краја", казао је лидер главне сиријске опозиционе коалиције.

Сиријска државна телевизија је непосредно прије изјаве званичника побуњеника јавила да је Хиџаб смјењен, мање од два мјесеца пошто је именован за премијера. Он је, претходно, био министар пољопривреде.

Истовремено, турска агенција Анадолија јавила је да је још један генерал сиријске војске стигао у Турску да би се придружио опозиционим снагама, са још пет високорангираних официра и више од 30 војника.

Око 400 сиријских цивила, међу којима преовлађују жене и деца, дошло је заједно с војницима у Турску.

У Турској има 46.500 сиријских избјеглица које су побјегле због насиља у земљи и смјештене су у кампове уз границу, док су бивши припадници сиријске војске смјештени у одвојени камп који је додатно обезбјеђен.

Државна телевизија јавила је да је у бомбашком нападу рањено троје запослених у згради у којој је и државни радио. Државна телевизија наставила је да емитује програм.

Главни град Сирије доживио је мноштво самоубилачких напада и другог бомбардовања последњих мјесеци откада се грађански рат појачао.

Агенција АФП јавља из града Алепа, упоришта побуњеника на сјеверу Сирије, да се и данас чују бомбардовање и пуцњава из аутоматског оружја.

Од ноћас је 28 људи погинуло у Сирији, каже избјегличка организација ОСДХ са сједиштем у Лондону.

У недељу је у Сирији погинула 131 особа, од којих 79 цивила, 42 војника и 10 побуњеника, каже ОСДХ.

Сирија је од марта 2011. захваћена масовном оружаном побуном против режима који настоји да је угуши. За 16 мјесеци, борбе и репресије однијели су више од 21.000 живота, тврди ОСДХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *