Сирија: Док придикују Асаду, терористи спремају хемијско оружје

Сирија је данас упозорила Уједињене нације да би побуњеници могли да употријебе хемијско оружје, након што су стекли контролу над фабриком која производи токсични хлор, источно од града Алепа. „Терористичке групе могу да прибјегну примјени хемијског оружја против сиријског народа… пошто су стекли контролу над фабриком токсичног хлора”, саопштило је сиријско министарство спољних послова, додајући […]

недеља, децембар 9, 2012 / 07:24

Сирија је данас упозорила Уједињене нације да би побуњеници могли да употријебе хемијско оружје, након што су стекли контролу над фабриком која производи токсични хлор, источно од града Алепа.

„Терористичке групе могу да прибјегну примјени хемијског оружја против сиријског народа… пошто су стекли контролу над фабриком токсичног хлора”, саопштило је сиријско министарство спољних послова, додајући да Сирија никада не би употребјила хемијско оружје.

Саопштење се можда односи на фабрику Сиријско – Саудијске хемијске компаније (СYСАЧО) у близини града Сафира, коју су побуњеници преузели почетком ове седмице од бораца из џихадистичке групе Фронт Ал-Нусра, пренео је АФП.

Ова фабрика, која производи натријумхидроксид и хлороводоник, а налази се на пољопривредном подручју, била је мета бројних притужби пољопривредника да загађује воду којом се снабдева локално становништво.

Сиријско министарство је послало одвојена писма Савету безбедности УН и генералном секретару светске организације Бан Ки-муну у којима је поновило да Сирија „ни под којим околностима не би употребила хемијско оружје, ако оно постоји”.

Сирија „брани свој народ од тероризма, који има подршку познатих држава, са Сједињеним Државама на челу”.

Генерални секретар УН је јуче изјавио да би био „нечувени злочин” ако би сиријски председник Башар ал-Асад употребио хемијско оружје како би сузбио антирежимску побуну у својој земљи у којој је, од марта прошле године, према подацима невладине организације Сиријска опсерваторија за људска права из Лондона, живот изгубило више од 42.000 људи.

По Хејгу хемијско оружје би могли да искористе владине снаге 

Британски шеф дипломатије Вилијам Хејг изјавио је да постоје докази да би сиријска влада могла употребити хемијско оружје из свог хемијског арсенала у сукобу са побуњеницима који се боре за њено свргавање.

„Ми смо веома забринути због арсенала хемијског и биолошког оружја, као и због тога што протекле две недеље можемо видети доказе да би режим могао употребити ту врсту оружја”, рекао је Хејг новинарима на маргинама регионалне безбедносне конференције у Манами.

Он је казао да се Велика Британија придружила САД у слању оштре поруке влади сиријског председника Башара Асада.

„Ми имамо планове како да реагујемо у случају употребе хемијског оружја, али их нећемо објављивати”, додао је он.

Хејг је истакао да постоји неколико „опасних сценарија” за такво оружје, укључујући могућност да режим употреби хемијско оружје или да оно доспе у руке грађана.

Британски шеф дипломатије је прецизирао да није искључена могућност војне интервенције у Сирији, али да се Велика Британија и даље залаже за мирну транзицију у тој земљи, пренео је АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *