Синиша Максимовић: Ово је мој став

Директор бијељинске Опште болнице свети Врачеви је све супротно од онога што се обично мисли о политичарима, и како се они доживљавају у народу. Одмјерен, тих, стручан, успјешан. Оперисан од страначке острашћености, непрепознатљив у страначким трвењима. И баш такав, освојио је 4.372 индивидуалних гласова, и у прву скупштину Града Бијељине ушао као одборник са највећом […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 07:03

Директор бијељинске Опште болнице свети Врачеви је све супротно од онога што се обично мисли о политичарима, и како се они доживљавају у народу.

Одмјерен, тих, стручан, успјешан. Оперисан од страначке острашћености, непрепознатљив у страначким трвењима. И баш такав, освојио је

4.372 индивидуалних гласова, и у прву скупштину Града Бијељине ушао као одборник са највећом директном подршком суграђана.

По вама, шта вас је издвојило да остварите такав изборни резултат?

Teшко je говорити о себи, посебно себе оцјењивати.

Оно што знају моји пријатељи, колеге и познаници је да се нисам штедио дајући себе на свим пољима свогa живота. Посебно истичем да се у животу врати све оно што улажете и дајете другима. Народ Семберије је препознао искреност, поштену намјеру и вриједност. Показао је да то цијени.

Бити носилац листе највеће политичке партије у Републици Српској је свакако част, привилегија и обавеза. Могло би се рећи: побједа у старту. Стварност, међутим, каже другачије. Морало је много да се ради и ангажује свим својим капацитетима.

Поносим се чињеницом да сам био носилац листе СНСД на локалним изборима 2012. год. Моје задовољство је већа након резултата којег сам остварио на овим изборима. Оно што чујете у разговору са људима, што вас питају и што предлажу мора да буде смјер којим ћете представљати оне који су вам дали свој глас.

Колико је за добар изборни резултат бити на некој позицији јавне управе, или бити успјешан привредник?

За добар изборни резултат бити на директорској позицији и није посебна предност. Говорим у своје име, и врло одговорно. То је додатна обавеза и одговорност. Нисам своју позицију злоупотребио нити једног момента. То искрено, нисам ни хтио. На овим изборима сам учествовао својим именом и презименом, као представник највеће политичке странке у Републици Српској. Своју каријеру и звање сам стекао и градио вриједно, искрено и поштено у институцијама система. Имам своје школске другове, оригиналне и провјерљиве дипломе. Резултати мог рада су такође провјерљиви.

Мој ангажман на овим локалним изборима је јасно потврдио моју опредјељеност за честитост, посао, медицину и професионални ангажман. У периоду предизборна кампања ја сам радио у болници пуно радно вријеме, прегледао пацијенте у амбуланти и оперисао у операционој сали. Нити један пацијент није због тога имао неприлику, нити је и једна операција отказана због тога што је хирург у „кампањи“.

У периоду предизборне кампање сам учествовао и на Европском конгресу онколошких хирурга у Валенсију од 19. до 21. септембра 2012. год. На овом конгресу сам презентовао и свој научни рад. И тај сегмент своје професије нисам запоставио. Од 6. септембра 2012. год. у бијељинској болници започели смо са нова дијагностичко терапијском процедуром која се не ради нити у једној здравстзвеној установи у Републици Српској. Ријеч је о ендоскопској ретроградној холангиопанкреатографији (ЕРЦП – снимање жучних и панкреатичних водова). И у томе се дао свој максимум.

Колико сте новца утрошили у личну кампању и каква је била њена веза са страначком?

Нисам водио личну кампању. Нисам трошио новац у кампањи. Нико то од мене није ни тражио. Своју енергију, знање и слободно вријеме сам подредио кампањи СНСД коју смо заједно са изборним штабом водили за градоначелника Бијељине и одборнике за градску скупштину. Искрено сам желио побједу. Дао сам свој максимум у том дијелу.

Да ли бисте подржали/предложили иницијативу да одборници који су запослени не примају плату, већ само дневнице за дан кад имају сједницу СО?

Лично бих предложио/подржао такву иницијативу. Такву иницијативу треба подржати и на другим нивоима. Ја имам своју професију и плату од које живим и издржавам своју породицу. Нисам се кандидовао, нити ме је народ Семберије изабрао да ми политика буде професија.

За које пројекте ћете се залагати, у које вјерујете да ће побољшати стање у граду?

  • Побољшати хуманитарни рад у заједници (посебна брига о дјеци са посебним потребама, помоћ женама које су изложене насиљу, социјално угроженим) кроз финансирање пројеката из буџета града.
  • Отварање геријатријског центра у Бијељини, из буџета града.
  • Подстицати економски опоравак града Бијељине, скраћивањем процедура за отварање предузећа и инвестициона улагања у развој локалне заједнице.
  • Поштовање институционалних правила: искорењивање корупције и непотизма, општа регуларизација процедура и поступака у локалном парламенту и установама.
  • Изградња спортске дворане и терена за рекреацију.
  • Брига за опште добро.

Колико СНСД из опозиције у бијељинској скупштини може бити регулативни фактор и уопште утицати на развој града?

И у претходном скупштионском сазиву СНСД је опозиционо дјеловао. Моје колеге одборници су се трудили да буду конструктивна опозиција.

Свака политичка странка се припремајући за изборе припрема за побједу, а не за опозиционо дјеловање. Након изборних резултата када се опредјелите за опозиционо дјеловаље ваш став се темељи на основним искуствима политичког живота. Свако ко сматра да постоји принципијелна опасност од злоупотребе неограничене моћи, мора бити опозиција. Опозиција је она снага која има највише утицаја и која је најважнија у контролисању градске власти. Владајућа структура и опозиција разликују се и по сталној тензији између онога ко посједује власт и онога ко је не посједује.

Опозиција мора имати храбрости и снаге, али јој је потребна и друштвена клима која одобрава политичку свађу и не тумачи је као нешто негативно. Њој је потребна политичка атмосфера која већини не даје погрешну предност какву имају ауторитети и која не осуђује сваку критику називајући је расколом.

Осим тога, опозицији треба отвореност за нове иницијативе и за социјална кретања те спремност на промјену особа у вођству као шансе да се одобре нови друштвени и импулси. У том смислу опозиција је зависна о изградњи јавног мишљења. Самоувјерена и критички расположена јавност најбоља је помоћ опозицији, која обрнуто – у политичку јавност ставља оне акценте с којима она може постати одлучујућа снага.

Повезано:0 КОМЕНТАРА

  1. Gospodin kojim mlati tajkun Gavrilo Bobar kako on hoce. On prica o humanitarnom radu, a pacijenti su mu umirali jer bolnica nije htjela da ih primi. Gospodin rekao da bolnice nisu socijalne ustanove. Vidio i cuo svojim ocima i usima na BN TV. Dosta vise gospode iz SNSD-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *