Синдикати буџетских корисника позвали посланике да не прихвате економску политику

Предсједници гранских синдиката буџетских и фондовских корисника у Савезу синдиката Републике Српске позвали су данас посланике у Народној скупштини Српске да не прихвате предложено смањење плата запосленима у образовању, науци, култури, управи, полицији и правосуђу. Предсједник Уније синдиката буџетских и фондовских корисника Душко Јандрић рекао је да се предвиђеним смањенима плата у оквиру Приједлога економске […]

субота, децембар 1, 2012 / 12:14

Предсједници гранских синдиката буџетских и фондовских корисника у Савезу синдиката Републике Српске позвали су данас посланике у Народној скупштини Српске да не прихвате предложено смањење плата запосленима у образовању, науци, култури, управи, полицији и правосуђу.

Предсједник Уније синдиката буџетских и фондовских корисника Душко Јандрић рекао је да се предвиђеним смањенима плата у оквиру Приједлога економске политике Српске за 2013. годину у укупном износу од 56 милиона КМ неће помоћи Српској да изађе из кризе, а да ће се притом на основу смањења плата у износу за порезе и доприносе десити и додатни губици за буџет од 18 милиона КМ.

"Народни посланици, не угрожавајте стандард оних који ваше законе из параграфа претварају у живот. За све евентуалне посљедице таквих одлука бићете одговорни", поручио је Јандрић народним посланицима пред сутрашњу сједницу Народне скупштине, на којој би требало да буду разматрани приједлози економске политике и буџета за 2013. годину.

Јандрић је нагласио да је и Синдикат за уштеде, али да то не треба да буде, како је рекао "преко леђа радника који једва састављају крај с крајем".

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић рекао је да би због додатног смањења плата радници били принуђени да траже додатне послове на уштрб основног запослења, а да би се чак могла повећати и корупција.

Он је нагласио да са додатним смањењем од 10 одсто запослени у правосуђу, посебно административни радници неће имати новца да измире ни режије, ни рате кредита, а да ће се смањити и укупна потрошња грађана, а онда и приходи од ПДВ-а.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац истакао је да у Приједлогу економске политике нису образложени ефекти смањења плата који су се десили у претходне три године, јер тих ефеката нема.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Стеван Милић подсјетио је да су запослени у образовању и култури већ имали 20 одсто мање плате у односу на остале буџетске кориснике, те да им је раније обећано изједначавање плата, а не смањење.

Предједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истакла је да из Приједлога економске политике изостављено очување радничких права, те да на сутрашњем засједању Народне скупштине очекује измјене у корист грађана Републике Српске.

"Ово није борба корисника буџета за њихова права, ово је борба за радничка права и борба за раднике и у реалном сектору", истакле је Мишићева и додала да предложена економска политика за 2013. годину не даје ништа ново ни реалном сектору, јер нису предложене конкретне мјере за развој привреде и санкционисање оних који не испуњавају своје радне задатке.

Представници синдиката данас су предложили и да се, између осталог, умјесто смањења плата иде на побољшање финансијске дисциплину и наплате пореза и доприноса, да се иде у ревизију приватизације и конкретним улагањима у реални сектор. /0 КОМЕНТАРА

  1. Слажем се са претходним коментатором. У неким земљама у окружењу, конкретно мислим Хрватска, постоје удружења незапослених.

  2. Буџетлије на биро и тржиште рада, назапослене на њихова радна места и 50% мање плате у институцијама система. Ето уштеде да се направи хидроелктрана и ангажују домаће фирме попут Хидроградње, Термоелктра и осталих подизвођача, ето упослености у реаланом сектору, ето пораста БДП и извоза струје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *