Синдикат у БиХ: Генерални штрајк упозорења 27. маја

Савез самосталних синдиката у БиХ донио је одлуку о организовању генералног штрајка упозорења 27. маја у 12.00 часова. На конференцији за новинаре у Дому синдиката у Сарајеву представљени су захтјеви који су установљени на данашњем ванредном конгресу, међу којима је онај којим се тражи обавезно усклађивање најниже нето и бруто сатнице са порастом трошкова живота, […]

четвртак, мај 1, 2014 / 15:42

Савез самосталних синдиката у БиХ донио је одлуку о организовању генералног штрајка упозорења 27. маја у 12.00 часова.

На конференцији за новинаре у Дому синдиката у Сарајеву представљени су захтјеви који су установљени на данашњем ванредном конгресу, међу којима је онај којим се тражи обавезно усклађивање најниже нето и бруто сатнице са порастом трошкова живота, уз поштовање свих колективних уговора.

Тражи се и повезивање радног стажа свим радницима и хитно обезбјеђивање средстава за повезивање стажа радницима који су већ стекли услове за пензионисање, безусловно обезбјеђивање примарне здравствене заштите свим радницима, као и хитно доношење Закона о безбједности и здрављу на раду.

Међу захтјевима су, и доношење измјена и допуна закона о стечају, којим ће бити обезбијеђено да радници са својим укупним потраживањима из радног односа буду у првом исплатном реду, те хитна и досљедна примјена Закона о ревизији приватизације државног капитала у привредним друштвима и банкама, као и одузимање нелегално стечене имовине.

"Области рада, запошљавања, здравства и образовања треба пренијети искључиво на ниво Федерације БиХ, чиме ће бити постигнуто уједначавање права и обавеза за све грађане у ФБиХ. Тражимо и укидање надзорних одбора у свим привредним друштвима, јавним предузећима и установама са већинским државним власништвом", појаснио је предсједник синдиката Исмет Бајрамовић.

Он очекује да ће у штрајку 27. маја учествовати више од 150.000 чланова синдиката.

"Ови захтјеви биће упућени институцијама система које се зову извршна и законодавна власт, послодавцима на свим нивоима и економско-социјалним савјетима и они ће, за разлику од протеста, бити предмет преговора на свим нивоима", појаснио је Бајрамовић.0 КОМЕНТАРА

 1. О ЕУ постоје два паралална говора
  Један дневно-политички као ово горе опредјељење, пун оптимизма о томе да ћемо бити сви срећни и богати само треба да у њу уђемо, а нико не каже како ћемo бити богати кад ништа не производимо, може ли се бити богат кад нема производње? кад су природни ресурсу поклонењени инвеститорима;
  а други говор науке, који се не чује у јавности: Теоретичари су одмах кад је било говора о оваквој евроспкој унији, који су одмах изговорили ријечи које се код нас не смију изговорити, да је то наставак хладног рата, да је то геноцид над малимнародима, да је ово горе од фашизма и да ће овај пројекат врло брзо пропасти. Комунизам је издржао 50 година о овај пројекат европског глобализма неће издршато ни пола тога, а да ће последице пропадања бити такве да је страшно то и читати. Да би то могао бити општи дармар сви против свих. Јер је глобализам ушао у имовину у судбину људи. У комунизму је сваки народ остао при својим ресурсима, при својим богатствима, при својим предузећима, ништа није пропало. А са глобализмом је све пропало: уништене су привреде, купљена прородна богатства, ушло се у велиек међународне уговоре који ће се штитити. И то ће све једном морати да изађе на видјело.
  И сада кад су сву устали да га спашавају теоретичари кажу да је то немогуће спасити. Јер то је погрешан пројекат.
  Европска Унија је окупациона колонијална сила која не дозвољава појединачним народима да понове развојни пут развијених.
  Слободно тржиште као полазна глобалистичка основа, безрезервно је прихваћено. Дубоко се вјерује у његову моћ да донесе богатство свим до економског изравнања. На основу слободног тржишта уједињена Европа ће бити земља подједнако богатих и срећних народа. Бескрајно вјерујући у то, права је гужва и огроман ужурбаност, на европском путу уједињења. Руше се и уништавају домаће привреде, задужује се пада у сиромаштво. До темеља је уништено све домаће како ви се у будућности градило све што је европско.
  Сагласно слободном тржишту према савјетима глобалиста, да би се развијалои успијешно прикључивало ЕУ, сада више нису потребна предузећа, посебно не велика и мукотрпан рад у њима. Умјесто тога, сада су то инкупбатори, радионице и ситан бизнис. И вјерује се да ће наша мала предузећа односити конкурентске побједе над европским економским гигантима који надиру са отоврених граница; све до европског економског изравнања. И што се више попада у глиб властитог сиромаптва, задужености, пут у Европу је све привлачнији. Све се више вјерујеи чезне за Еврпом. Што је сиромаштво веће тај пут се показује јединим излазом, који нема алтернативу. Према савјетима глобалиста, да бисте оживјели морате претходно да умрете; да бисте се обогатили на слободном тржишту морате претходно да осиромашите. Што више осиромашите више ћете се обогатити. Због тога потребно је да до темеља срушите властиту привреду, задужите се, распродате све пто вам је највредније.
  Само је пробелем што нико неће да каже како је то могуће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *