Синдикат средњих школа: Штрајковаћемо до краја

Из Самосталног синдиката средњих школа у РС оцијењено је да јучерашња најава штрајка није само пука пријетња и да постоји спремност да се иде у штрајк до потпуног остварења постављених захтјева. "Честитају" и Стевану Милићу, предсједнику Гранског синдиката образовања, што је, како наводе, напокон, развио осјетљивост за запослене у просвјети и почео да подржава захтјеве […]

среда, децембар 12, 2012 / 12:07

Из Самосталног синдиката средњих школа у РС оцијењено је да јучерашња најава штрајка није само пука пријетња и да постоји спремност да се иде у штрајк до потпуног остварења постављених захтјева.

"Честитају" и Стевану Милићу, предсједнику Гранског синдиката образовања, што је, како наводе, напокон, развио осјетљивост за запослене у просвјети и почео да подржава захтјеве радника за заштиту њиховог материјалног и друштвеног положаја.

"Милић је 2008. дао сагласност на Закон о платама против и мимо воље просвјетних радника, који су тада одбацили предложени закон и тражили да буду изједначени с осталим буџетским корисницима, а што је и био разлог нашег издвајања из гранског синдиката", наводи у саопћењу Самостални синдикат средњих школа у РС.

Цијену такве синдикалне политике, која не мари за своје чланове, констатују, плаћају и данас.

"Сад је прилика да Милић исправи начињену грешку, да одржи дату ријеч, не поколеба се и истраје до краја", оцјењује Самостални синдикат средњих школа РС и додаје да је спреман да гради синдикално јединство и активно подржи и примјени све видове синдикалне борбе ради остваривања оправданих захтјева просвјетних радника.

"Нисмо спремни да градимо друштво у којем једни раде и умањује им се плата, а други не раде своје послове и богате се", порука је овог синдиката.

Синдикати буџетских корисника РС најавили су могућност регионалног штрајка запослених у образовању, полицији правосуђу и управи у Добоју 21. децембра, те у Бијељини 28. децембра.

Ово су мјере којима синдикати пријете након што је Влада остала при намјери да запосленима у овим областима наредне године плате буду смањење за још 10 одсто.
Запослени у образовању могли би прибјећи још једном виду синдикалне борбе за права радника – да не закључе оцјене у првом полугодишту.

"Уколико ове методе синдикалне борбе не дају резултате, запослени у области образовања, науке и културе, 21. јануара 2013. године неће почети с наставом. У штрајку ће им се придружити и чланови синдиката радника унутрашњих послова, управе и правосуђа", рекао је јуче Стеван Милић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС.0 КОМЕНТАРА

  1. Ма маните се ви синдикалних вођа јер вам од њих нема ништа, давно је то Миле покуповао. у штрајк самостално! Подршка просвјетарима, доле Синдиат! А на ове из Бањауке не рачунајте, јер са њима крпе парам сваки дан, они вам неће штрајковати и њима треба још смањити!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *