Симић: Састанак са Приштином без државних обиљежја

Званични Београд инсистираће да током дијалога са Приштином не буде државних обиљежја, како се такав састанак не би тумачио као признање Косова. Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић каже да, ако би Томислав Николић и Атифете Јахјага сјели за сто са државним заставама, не би морали ништа ни да кажу јер би то […]

недеља, август 12, 2012 / 10:55

Званични Београд инсистираће да током дијалога са Приштином не буде државних обиљежја, како се такав састанак не би тумачио као признање Косова.

Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић каже да, ако би Томислав Николић и Атифете Јахјага сјели за сто са државним заставама, не би морали ништа ни да кажу јер би то значило да је Београд признао Косово.

Изузетак би био ако би Јахјага затражила да дође у Скупштину Србије, што је, како сматра Симић, мало вјероватно.

"Николић мора да буде опрезан колико ће далеко да оде. Нова власт још трага за политиком о Косову, па се чује парола – хоћемо консензус, али нико не каже о чему. Да ли о томе да никад нећемо признати Косово или да ћемо га сутра признати? Да ли је то партијски консензус или свих грађана на референдуму? Да ли би се питали грађани у ужој Србији или и они на Косову и у ком делу Косова?", истакао је Симић и додао:

"/Александар/Вучић је рекао да ће бити тешких одлука, а то можда подразумева неформално признање Косова. Ова слагалица има тек прве коцкице, већина недостаје".

Према мишљењу доскорашњег државног секретара за Косово и Метохију Оливера Ивановића, у име Београда на нове разговоре треба да оде специјални изасланик или специјални савјетник предсједника Србије, кредибилна личност од великог искуства у међународним преговорима и највећег Николићевог повјерења – пишу београдске "Вечерње новости".

"За самог Николића учешће у преговорима изискивало би велику припрему, а, осим тога, ако би пред косовске представнике отишли лично премијер или председник, то би било индиректно признање Косова", каже Ивановић.

За повратак УН као медијатора у преговорима, како сматра, шансе су мале иако би то било корисно с обзиром на то да су у Савјету безбједности двије чланице са принципијелном позицијом о Косову – Русија и Кина.

Некадашњи амбасадор Србије у Њемачкој Огњен Прибићевић сматра да ће наставак дијалога крајем септембра у Бриселу, изгледати тако што ће први састанак отворити премијер или предсједник Србије, као и представници Приштине у том рангу, који би потом мјеста за столом уступили савјетницима или амбасадорима.

Повратак косовског процеса у окриље УН и он сматра нереалним, баш као што је нереално да Београд пристане на давање Приштини столице у УН, а што би према неким дипломатским изворима могао бити нови захтјев.

Маја Коцијанчич, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, рекла је да су консултације о начину наставка дијалога са Београдом и Приштином још у току.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *