Силајџић Ердоганов савјетник, спаја га са Катаром

Харис Силајџић постављен је за члана уреда предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Силајџића је турски предсједник и службено именовао за свог савјетника, рекаоје јуче Неџад Латић, публицист из Сарајева, пише Дневни лист. – Треба знати да је Силајџић био савјетник и бившег предсједника Турске Абдулаха Гула, али је та услуга била пријатељске природе, односно није […]

уторак, јул 28, 2015 / 12:10

Харис Силајџић постављен је за члана уреда предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Силајџића је турски предсједник и службено именовао за свог савјетника, рекаоје јуче Неџад Латић, публицист из Сарајева, пише Дневни лист.

– Треба знати да је Силајџић био савјетник и бившег предсједника Турске Абдулаха Гула, али је та услуга била пријатељске природе, односно није био службено на том положају, додаје Латић.

Бивши професор на Филозофском факултету у Сарајеву Харис Силајџић у политику је ушао 90-тих година прошлог вијека и био је најближи сурадник Алије Изетбеговића, предсједника СДА. Силајџић је у рату био шеф бх. делегације, након рата предсједавајући Вијећа министара БиХ и члан Предсједништва БиХ. Послије разлаза са СДА, основао је Странку за БиХ и био је њен предсједник.

Након што је изгубио на изборима 2010. године за члана Предсједништва БиХ, напустио је положај предсједника Странке за БиХ и потпуно се повукао из политичког живота у БиХ. Од тада су се свако мало појављивале приче, углавном пред изборе, да се Силајџић враћа у БиХ, преузима предсједничку функцију у Странци за БиХ и моћне положаје у државној власти, али су се све показале као обичне шпекулације.

Силајџићева супруга Маја која је из Мостара, готово двије деценије живи у Истанбулу, а њихов син Мирза ради у централи телевизијске куће Ал Јаззера у Дохи.

Везе и утицај

Силајџићево пребивалиште већ годинама је у Истанбулу, у Сарајево и БиХ ријетко долази, а и када дође не појављује се у јавности и политички не иступа. У марту ове године у Сарајеву је промовисао своју збирку поезије „Сарјечја“ коју је књижевна критика оцијенила високим оцјенама.

– Поезијом се бавим цијелог живота, а политиком један дио живота, према томе поезија је старија и ту се много природније осјећам, казао је тада на промоцији своје књиге.

Силајџић има јаке везе с многим свјетским политичарима и државницима, а посебно с богатим арапским лидерима и изузетно је утјецајан у Катару и Кувајту, оцјењује сарајевски портал Фокус.

– Предсједник Турске ангажирао је Силајџића за свог савјетника и он ће највише радити на учвршћивању веза Турске с Катаром и Кувајтом и на јачању пријатељских веза између Турске и САД. Такође, Силајџић ће радити и на јачем ангажману Турске на Западном Балкану што у извјесном смислу подразумијева и његов повратак на политичку сцену у БиХ, али у сасвим другој улози, каже Латић и додаје:

– У свему овоме мени је посебно занимљиво како је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић за свог савјетника поставио турског бизнисмена Музафера Чилека, а предсједник Турске за свог савјетника поставио је Хариса Силајџића, бившег члана Предсједништва БиХ. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *