Сијековац: Зашто нема истраге о трговини органима

Надлежне институције Републике Српске и БиХ нису доставиле у Стразбур документацију о цијелом случају трговине органима ромске дјеце у Сијековцу код Брода упркос великом интересовању извјестиоца Савјета Европе о трговини људским органима на Косову Дика Мартија да то истражи. Због тога је постало извјесно да двије године након што је ова прича отворена од ње […]

среда, децембар 26, 2012 / 09:53

Надлежне институције Републике Српске и БиХ нису доставиле у Стразбур документацију о цијелом случају трговине органима ромске дјеце у Сијековцу код Брода упркос великом интересовању извјестиоца Савјета Европе о трговини људским органима на Косову Дика Мартија да то истражи.

Због тога је постало извјесно да двије године након што је ова прича отворена од ње неће бити ништа, пише "Прес".

Шеф Тима за координацију истраживање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац каже да позив из Стразбура није отишао, јер радна група није добила све потребне податке.

"Група је имала добру коминукацију са МУП-ом, али је запело код тужилаштава. Ми и даље инсистирамо да се ствар истјера до краја", рекао је Кошарац.

Директор републичког Центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић наводи да још није комплетирана сва документација о овим догађајима.

Велимировић истиче да МУП покушава да реконструише све догађаје из тог периода и да се траже остале гробнице, те да све зависи од Тужилаштва БиХ, али сматра да је за њих случај прекомпликован и да за њега нема воље.

Руководилац Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих Горан Крчмар каже да су тијела из масовне гробнице у Сијековцу, која су се налазила на градском гробљу у Високом, недавно сахрањена, што говори о нечијој потреби да се цијели случај заташка.

Посланик из БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић наводи да су је у Комитету за правна питања и људска права Савјета Европе неколико пута питали зашто то није урађено, а онда су престали.

Марковићева је у јануару прошле године упознала Мартија са мистериозним нестанком четири аутобуса са избјеглицама из источне БиХ на подручју Брода 1992. године.0 КОМЕНТАРА

  1. Nadležne institucije se ne bave tim, one su prezautete kako da što više opljačkaju i ojade RS i ljude u njoj. I, u tome imaju veliki uspjeh. Institucije RS, počev od njenoga prdsjednika ,vlade, skupštine , senata, i svih ostalih rade na uništenju RS!!!!!!!!!!!!Ekonomski su je uništile i izdale, ostalo je još nešto malo da stave tačku na njeno postojanje. Dobro isplanirano i isprogramirano djelo, bez ijedne greške !!!!!!!!
    „A, kad nam muške uzmete živote,
    grobovi naši boriće se s vama“
    Strašno, da nas glave dođu tzv srbi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *