Шиити прави побjедници избора у Кувајту

Државна изборна комисија саопштила је незваничне резултате парламентарних избора у Кувајту према којима је шиитска мањина прави побjедник избора које је бојкотовала опозиција. Шиитски кандидати освојили су 17 од 50 посланичких мjеста кувајтског парламента, на другим изборима у последњих 10 месеци, пошто су одбили да се придруже позивима опозиције на бојкот избора. Опозиција, у којој […]

недеља, децембар 2, 2012 / 10:46

Државна изборна комисија саопштила је незваничне резултате парламентарних избора у Кувајту према којима је шиитска мањина прави побjедник избора које је бојкотовала опозиција.

Шиитски кандидати освојили су 17 од 50 посланичких мjеста кувајтског парламента, на другим изборима у последњих 10 месеци, пошто су одбили да се придруже позивима опозиције на бојкот избора.

Опозиција, у којој доминирају сунити, бојкотовала је изборе због измjењених изборних правила, наводи АФП.

Шиити чине око 30 одсто од укупно 1,2 милиона становника Кувајта, а у претходном сазиву парламента имали су седам посланика.

Сунитски муслимани освојили су само четири посланичка мjеста, што је много слабији резултат него на изборима у фебруару, када су освојили 23 посланичка мjеста.

„На основу статистике коју је саставила опозиција, излазност је била 26,7 одсто”, рекао је бивши посланик Халед ал Султан на састанку опозиције, синоћ по затварању бирачких мjеста.

Надлежно кувајтско министарство информисања саопштио је на сајту да је излазност била 38,8 одсто, додаје француска агенција.

Пети ванредни општи избори од 2006. одржани су јуче у нафтом богатом емирату, гдjе је на власти породица Ел-Сабах.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *