Севастопољ би одмах да се придружи Русији

Градско вјеће Севастопоља, лучког града на Криму, гдје је смјештена руска Црноморска флота, одлучило је да се одмах придружи Русији и прекине везе са Украјином.  Вјеће Севастопоља у потпуности подржава одлуку парламента Крима да се на референдуму 16. марта око два милиона грађана те аутономне области изјасни о уједињењу са Русијом. Ново украјинско руководство у […]

петак, март 7, 2014 / 11:04

Градско вјеће Севастопоља, лучког града на Криму, гдје је смјештена руска Црноморска флота, одлучило је да се одмах придружи Русији и прекине везе са Украјином.

 Вјеће Севастопоља у потпуности подржава одлуку парламента Крима да се на референдуму 16. марта око два милиона грађана те аутономне области изјасни о уједињењу са Русијом.

Ново украјинско руководство у Кијеву одбацило је одлуку кримских посланика као нелегитимну и поручило да ће Крим увијек бити дио Украјине.

"Тражимо од руских власти да престану да подржавају оне који заговарају сепаратизам. Крим јесте и увијек ће бити дио Украјине", поручио је премијер Украјине Арсениј Јацењук.

Амерички предсједник Барак Обама позвао је руског предсједника Владимира Путина да прихвати дипломатско рјешење.

У њиховом другом телефонском разговору у протеклих шест дана, који је трајао сат времена, Обама је рекао Путину да улазак Русије у Украјину представља кршење суверенитета и територијалног интегритета те државе, саопштила је Бјела кућа.

Кремљ је саопштио да је Путин истакао да Москва не може да игнорише позиве у помоћ и да ће дјеловати у складу са међународним правом.

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Саманта Пауер изјавила је да је најављени референдум о статусу Крима нелегитиман.

"Сједињене Америчке Државе и даље вјерују да постоји дипломатски излаз из кризе у Украјини, али је сваког дана ризик од војне ескалације већи, посебно са потезима који су направљени у Криму“, рекла је Саманта Пауер.

Руски парламент поштоваће "историјски избор" Крима исказаног на референдуму о припајању Русији, рекао је предсједавајући руске Државне думе Сергеј Наришкин.

Европска унија је суспендовала преговоре о визној либерализацији и економским споразумима с Русијом и позвала Москву да повуче оружане снаге из Украјине. Америка уводи ограничења на издавање виза Русима.

"Што се тиче санкција…не желим да улазим у то. То је мач са двије оштрице. Наравно, не може се никако сматрати да је нешто корисно донијето под таквим околностима. Ми не признајемо актуелне украјинске власти као легитимне, али са њима имамо неполитичке радне контакте", објаснио је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио да су званичници држава чланица Европске уније у Бриселу донијели одлуку да предузму мјере против Русије због војне акције у Криму.

Бивша украјинска премијерка позвала је Европу да предузме снажну акцију због намјере Крима да се прикључи Русији, упозоравајући да би у противном Москва кренула у преузимање остатка Украјине, што би водило дестабилизацији континента.

"Желим да вас подсјетим да је Русија добро наоружана. И да вас питам: да ли неко може да има отворене и фер демократске изборе под калашњиковима. Ко ће бројати листиће? Ко ће обезбједити слободну вољу народа? Тај, такозвани референдум није легитиман", оцјенила је Јулија Тимошенко.

Представнички дом америчког Конгреса одобрио је закон којим се дају гаранције за зајам новој украјинској влади. Амерички Сенат размотриће гаранције за зајам Украјини у износу од милијарду долара следеће седмице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *