Шест деценија Музеја Николе Тесле

Јуче је обиљежено шездест година од оснивања Музеја Николе Тесле у Београду. У установи смјештеној у вили у Крунској улици 51 у Београду, налази се највећа свјетска збирка докумената о научниковом животу и раду, као и урна са Теслиним пепелом. Архивска грађа из Теслине заоставштине је, одлуком генералног дирекора УНЕСКО Коићира Мацуре, од октобра 2003. […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 09:44

Јуче је обиљежено шездест година од оснивања Музеја Николе Тесле у Београду.

У установи смјештеној у вили у Крунској улици 51 у Београду, налази се највећа свјетска збирка докумената о научниковом животу и раду, као и урна са Теслиним пепелом.

Архивска грађа из Теслине заоставштине је, одлуком генералног дирекора УНЕСКО Коићира Мацуре, од октобра 2003. године уписана у регистар те свјетске организације, "Памћење свијета".

Музејска грађа, оригинална и лична заоставштина Николе Тесле (1856-1943) стигла је у Београд 1951. године, према одлуци америчких судских власти пошто је за јединог Теслиног насљедника проглашен његов сестрић Сава Косановић (1894-1956), који је и одлучио о пресељењу заоставштине у Београд.

Косановић је непосредно прије Теслине смрти напустио мјесто министра у емигрантској југословенској влади у избјеглиштву, пред крај Другог свјетског рата је био министар информација у влади Јосипа Броза и касније амабасадор у САД и Мексику и члан Савезног извршног вијећа.

Музеј Николе Тесле има више од 160.000 оригиналних докумената, преко 2.000 књига и часописа и више од 1.200 историјско-техничких експоната.

Круна обиљежавања шест деценија музеја биће на Божић, 7. јануара идуће године, када ће се отворити поставке која ће у исто вријеме свједочити и о 70 година од Теслине смрти.

На Теслин рођендан, 10. јула у Музеју је отворена изложба – "Дипломе Николе Тесле". Музеј шесздесетогодишњи јубилеј, поред осталог, обиљежава и гостовањима у земљи и иностранству од почетка године, најприје у Краљевској академији наука у Мадриду гдје је први пут представљено Теслино дјело на шпанском језику.

Гостовао је у Зрењанину са комплексном поставком "Тесла из другог угла", у Краљеву, гдје су представљене изложбе "Теслин чудесни свијет електрицитета", "Тесла у Београду 1892. године" и "Плави портрет Николе Тесле", Параћину…

У Ноћи музеја, 19. маја, у Музеју Николе Тесле први пут је приређена јединствена поставка оригиналних предмета из Теслине собе 3327 у хотелу "Њујоркер", у којој је чувени научник и проналазач провео последњих десет година живота.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *