Серијска производња аута на соларни погон стиже 2019.

Компанија Соно Моторс представила је прототип електричног аутомобила који неопходну енергију за вожњу добија од сунчевог зрачења

уторак, август 1, 2017 / 16:10

На возило Соно Сион инсталирано је 330 соларних ћелија, које су у стању да произведу довољно струје да аутомобил може да пређе до 30-ак км дневно.

Ипак, у случају да је дан облачан, аутомобил ће и даље моћи да се вози, с обзиром да има могућност допуне батерија на електричној мрежи, при чему укупна аутономија у вожњи износи око 160 км.

Пројекат соларног аутомобила покренуло је троје ентузијаста из Минхена – Лаурин, Навина и Јона, са циљем да развију возило које ће се кретати искључиво уз помоћ обновљивих извора енергије.

С обзиром на тренутна технолошка ограничења, направили су мали компромис, па Соно Сион има опцију да поред соларне може да се креће и помоћу електричне енергије коју добија из електромреже, која није 100% из обновљивих извора.

Након три године рада, први прототип су направили у обичној гаражи. Следећи корак био је основање фирме, тако је у јулу 2016. настао Соно Моторс.

Да би дошли до потребних новчаних средстава за даљи развој, покренули су кампању на сајту Индиегого. Кампања је била успјешна – прикупљено је преко 600.000 евра и регистровано око 1.100 наруџбина потенцијалних купаца.

У почетку је план био да Сион понуде у двије верзије. Модел Урбан, намијењен углавном за вожњу у граду, био би опремљен батеријом од 14,4 киловат часова, а у комбинованом режиму вожње са пуном батеријом овај аутомобил могао би да пређе 80-96 км. Продавао би се за 12.000 евра.

Сион Еxтендер предвиђен је за дуже релације. Користи батерију од 30 киловат сати и може да пређе максимално 177-193 км. Цијена ове верзије је 16.000 евра.

У међувремену, компанија је одустала од Урбана због малог интересовања купаца, и одлучила је да тржишту понуди само Еxтендер варијанту.

Соно Сион Еxтендер имаће 5 сједишта, а у поменуту цијену од 16.000 еура није урачуната батерија, која ће се изнајмљивати у виду лизинга. Батерија се такође може платити у цјелости уз купљен аутомобил, по цијени од 4.000 евра. У том случају, укупна малопродајна цијена аутомобила износила би 20.000 евра.

Из компаније Соно Моторс саопштили су да Сион подржава могућност пуњења батерије на брзом пуњачу, али технички детаљи за сада нису саопштени. Први власници добиће своја возила 2019. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *