Шеријат улази у британски правни систем

На припреми шеријатских паравила која улазе у британски правни систем раде стручњаци за исламско право, односно дају смјернице британским правницима. Оно што ће се регулирати су првенствено права жена-муслиманки које живе у тој земљи. Према писању британских медија ради се о регулирању права жене на имовину, а овакви закони се неће односити на "невјернике". Између […]

понедељак, март 24, 2014 / 10:20

На припреми шеријатских паравила која улазе у британски правни систем раде стручњаци за исламско право, односно дају смјернице британским правницима.

Оно што ће се регулирати су првенствено права жена-муслиманки које живе у тој земљи. Према писању британских медија ради се о регулирању права жене на имовину, а овакви закони се неће односити на "невјернике".

Између осталог, медији у Британији наводе да је Правно друштво, које чине правни стручњаци у Енглеској и Велсу, написало водич о правилима шеријатске подјеле имовине што ће се користити на британским судовима. Између осталог, тамо стоји и да ће дјеца рођена изван брака и усвојена дјеца бити ускраћена за удио у имовини.

"Не прави се разлика између дјеце из различитих бракова, али ванбрачна и усвојена дјеца нису шеријатски насљедници", стоји у водичу.

На овај начин ће бити регулирано насљеђивање имовине у случају мушкараца, немуслимана који склапају бракове с муслиманима, у случају развода брака и слично.

С обзиром да у Британији живи велики број муслимана из арапских земаља, отворила се потреба да регулишу свој живот на овај начин. Међутим, то је наишло и на жестоке критике.

Кејт Портеус Вуд, извршни директор Националног секуларног друштва у Британији, организације која се бори за строго одвајање државе од вјерских институција и једнакост вјерника пред законом, каже да је ово корак уназад те корак који нарушава британску правду.

Реаговали су и неки други, но чини се да је то узалуд и да ће се шеријат примјењивати на муслимане у Британији, за сада бар у случајевима подјеле имовине.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *