Сенат одлучује да ли ће Клауса тужити за велеиздају

Сенат чешког парламента одлучује данас да ли ће тужити Уставном суду одлазећег предсједника Вацлава Клауса за велеиздају, прије свега због новогодишње амнестије којом је прекинуо суђења некима од највећих корупционаша, утајивача пореза и превераната међу чешким тајкунима. Приједлог да се Клаус изведе пред суд за велеиздају, коју по чешким законима за разлику од издаје домовине […]

понедељак, март 4, 2013 / 12:17

Сенат чешког парламента одлучује данас да ли ће тужити Уставном суду одлазећег предсједника Вацлава Клауса за велеиздају, прије свега због новогодишње амнестије којом је прекинуо суђења некима од највећих корупционаша, утајивача пореза и превераната међу чешким тајкунима.

Приједлог да се Клаус изведе пред суд за велеиздају, коју по чешким законима за разлику од издаје домовине може да почини само шеф државе, поднијела је група од 28 сенатора претежно из редова опозиционе љевице.

Клауса пред суд за велеиздају, као првог предсједника Чешке у историји који би одговарао за тај злочин, предлагачи желе да поставе због систематског кршења уставних надлежности шефа државе.

Амнестија, због које је Клаусова популарност међу Чесима спала са 70 на 26 одсто пошто је виде као поклон предсједника пријатељима у бизнису, само је једна од ставки у тужби.

Клаус, рецимо, није потписао споразум о европском стабилизационом механизму за евро, иако су сагласност дала оба дома парламента, те предсједник није имао право да потпис одбије.

Читаву годину дана Клаус није предложио ниједног од судија Уставног суда и лако може да се деси да тај суд буде током прољећа паралисан, без довољног броја судија.

Предсједник горњег дома парламента, сенатор Милан Штех, процјењује да су шансе да Сенат данас у расправи иза затворених врата пошаље одлазећег предсједника пред суд за велеиздају 50:50.

Један од иницијатора тужбе, најпопуларнији чешки политичар, сенатор за социјалдемократе Јиржи Динстбир млађи оштро је одбио тврдње владајуће деснице да опозиција само жели да се обрачуна са Клаусом како не би могао да се даље ангажује у политици када му за четири дана истекне последњи предсједнички мандат.

Казна за велеиздају је између осталог и то да се предсједнику одузима мандат, а такође и право да икада буде изабран за шефа државе.

Динстбир инсистира на томе да тужба има смисла и сада, на крају Клаусовог мандата како би се убудуће прецизније дефинисале надлежности шефа државе.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *