Семберија: Тећи ће млијеко, у рекордним количинама

Пољопривредно добро „Семберија“ наставља сарадњу са „Млијекопродуктом“ из Козарске Дубице и очекује да до краја године произведе рекордне количине млијека – око 1.500.000 литара. Технички директор ПД "Семберија" Радомир Продановић рекао је Срни да се тренутно дневно производи 4.000 литара млијека, што је још низак ниво, јер се сточни фонд није опоравио од ниских температура. […]

петак, октобар 19, 2012 / 10:51

Пољопривредно добро „Семберија“ наставља сарадњу са „Млијекопродуктом“ из Козарске Дубице и очекује да до краја године произведе рекордне количине млијека – око 1.500.000 литара.

Технички директор ПД "Семберија" Радомир Продановић рекао је Срни да се тренутно дневно производи 4.000 литара млијека, што је још низак ниво, јер се сточни фонд није опоравио од ниских температура.

"Без обзира на падове производње које су изазвале ниске температуре и веома лошег квалитета силаже, покушаћемо да одржимо ниво дневне производње млијека и остваримо рекордну производњу у посљедњих 15 година", рекао је Продановић.

Он је истакао да је зарада на млијеку из дана у дан све мања због ниских цијене сировог млијека, која не покрива трошкове производње.

"Тренутна цијена сировог млијека износи 0,70 фенинга, а у продаји је око 1,5 КМ, што јасно говори да се са том цијеном не могу покрити трошкови производње. Само произвођачи који имају производњу млијека у екстра класи могу покрити трошкове производње", рекао је Продановић.

Он је изразио наду да ће мљекарске индустрије подићи цијену сировог млијека, јер су компоненте за сточну храну више и до 50 одсто.

"У мљекарству је стање алармантно и неке ствари се морају мијењати. Очекујемо да ће мљекарске индустрије имати разумијевања и корговати цијене сировог млијека", рекао је Продановић.0 КОМЕНТАРА

 1. Kako sad ovo,
  kakva je ovo vijest.
  pa zar nas nije susa poharala i da se posljedice osijete i na poljoprivrednom i na stocnom fondu.
  ako nema zita, nema krava sta da jede, a kad krave nema sta da jede nema ni mlijeka.
  sto znaci, stigao prasak + voda i eto miliona litara mlijeka..
  sta bi mi bez Kine, i njenih proizvoda.
  uglavnom ovdje neko nekog laze

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *