Селман: Тражићемо да апелациони суд буде у Бањој Луци

ШеФ тима из Републике Српске у структуралном дијалогу о реФорми правосуђа у БиХ Џерард Селман изјавио је да ће тим из Републике Српске тражити да сједиште апелационог суда буде у Бањалуци, а да првостепени Суд остане у Сарајеву. "Суд БиХ треба да суди само за она дјела која су прописана Кривичним законом БиХ. Онда можемо […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 09:17

ШеФ тима из Републике Српске у структуралном дијалогу о реФорми правосуђа у БиХ Џерард Селман изјавио је да ће тим из Републике Српске тражити да сједиште апелационог суда буде у Бањалуци, а да првостепени Суд остане у Сарајеву.

"Суд БиХ треба да суди само за она дјела која су прописана Кривичним законом БиХ. Онда можемо разговарати о Формирању апелационог суда као другостепене инстанце", истакао је Селман.

Говорећи о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ, Селман је за магазин "Екстра" навео да је Република Српска успјела да одбрани став да та институција није задовољила основне елементе и надлежности ради којих је основана.

"Овакав начин избора судија и сама надлежност ВСТС не може се наставити. Мора доћи до промјене надлежности. Начин избора судија и тужилаца мора бити организован на други начин", истакао је Селман, који је и предсједник Уставног суда Републике Српске.

Он је рекао да је један од закључака структуралног дијалога да се мијења и Закон о ВСТС. "ВСТС је покушао да мијења тај закон без учешћа ентитетских министарстава и добили су по шапи када су им у Мостару представници међународне заједнице рекли да је то немогуће без Министарства правде РС и федералног ресорног министарства", нагласио је Селман.

Говорећи о резултатима структуралног дијалога, он је истакао да је фактички прихваћена реформа правосуђа БиХ, а да се постепено реализују основни захтјеви и циљеви са којима су представници Републике Српске ушли у тај процес.

"Наши циљеви се реализују и кроз сам начин рјешавања и преношења питања ратних злочина на Суду БиХ и Тужилаштву БиХ. До јуна 2011. године, односно прије почетка структуралног дијалога, о тим предметима се није смјело причати. Свака прича која се покретала априори је била одбацивана. Међутим, након годину дана, имамо ситуацију да је велики број предмета са Суда и Тужилаштва БиХ пренесен на ентитетске и кантоналне судове", истакао је Селман.

Он је навео да је велико оптерећење за функционисање правосуђа правосудна инФраструктура ФБиХ. "Да би дошло до напретка на нивоу тог ентитета кантони морају пренијети дио својих уставних надлежности на ФБиХ, што је дуг и мукотрпан посао. Што се тиче правосудне инФраструктуре у РС, ЕУ и њени представници који воде овај структурални дијалог, задовољни су у потпуности", нагласио је Селман.

Селман каже да ће Република Српска самостално одлучити хоће ли мрежа основних, окружних и Врховног суда РС, као и тужилаштава, остати каква јесте, наводећи да, према садашњем облику, правосудна мрежа у Српској у потпуности задовољава стандарде ЕУ.

"Добили смо посебну похвалу што смо Формирали привредне судове, као институцију која ствара боље привредно окружење и јачи степен безбједнсоти иностраних инвеститора",каже СелманОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *