Селаковић: Обруч се стеже, али крећемо у пробој

Министар правде Србије Никола Селаковић рекао је да су у заблуди они који мисле да ће Београд на све пристати само да би добио датум за почетак преговора са ЕУ, те садашњу позицију Србије упоредио са војском око које се стегао обруч, али која се одлучила на пробој. "Ми смо као војска око које се […]

петак, март 29, 2013 / 10:17

Министар правде Србије Никола Селаковић рекао је да су у заблуди они који мисле да ће Београд на све пристати само да би добио датум за почетак преговора са ЕУ, те садашњу позицију Србије упоредио са војском око које се стегао обруч, али која се одлучила на пробој.

"Ми смо као војска око које се стегао обруч. Имамо два избора – да одолевамо унутар обруча и да нам попуштају морал, духовно и материјално стање или да покушамо пробој и избављење. До средине прошле године покушали смо да одолевамо и није ишло. Кад се власт променила, одлучили смо се на најхрабрију одлуку – на пробој из обруча… да би спасили народ", рекао је Селаковић.

Он је за "Вечерње новости" рекао да је заблуда да је Београд ушао у преговоре са Приштином због датума, те истакао да Србија жели историјски договор о Косову и Метохији, како би српски народ тамо "остао и опстао".

Селаковић дубоко вјерује да ће Србија у наредним данима донијети најбољу и најмање неповољну одлуку и да грађани могу да буду спокојни.

"Сигуран сам да ћемо знати у правом тренутку да одговоримо на велики историјски изазов. Огроман је притисак на нашу државу, Владу, председника Републике, првог потпредседника Владе – лидера најјаче странке у земљи… Сваки потез биће одмерен у највећем интересу грађана", додао је Селаковић.

Он је рекао да је важно да Срби на Косову морају да имају правосуђе у које ће имати повјерења, а нико од њих нема повјерење у судове из Приштине.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Томислава Николића да би недобијање датума за почетак преговора са ЕУ могло да доведе до ванредних избора у Србији, Селаковић је рекао да "колико су избори могући, толико и нису".

Селаковић, који је и високи функционер владајуће Српске напредне странке, навео је да су у овом тренутку преговори Београда и Приштине најважније политичко питање, те да се тема евентуалне реконструкције Владе неће отварати док се не буде знао епилог дијалога. / Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *