Сектор секјурити тужио Банку Српске

Компанија Сектор Секјурити д.о.о (Сектор) поднијела је кривичну пријаву против “Банке Српске” и одговорних лица Банке због стварања монополистичког положаја на тржишту и несавјесног привредног пословања. Једностраним раскидом Уговора о пружању услуга обезбјеђења без навођења разлога прекида сарадње, те закључивањем споразума о пружању услуга обезбјеђења Банке супротно Закону о јавним набавкама БиХ “Банка Српске” ограничила […]

четвртак, март 20, 2014 / 23:26

Компанија Сектор Секјурити д.о.о (Сектор) поднијела је кривичну пријаву против “Банке Српске” и одговорних лица Банке због стварања монополистичког положаја на тржишту и несавјесног привредног пословања.

Једностраним раскидом Уговора о пружању услуга обезбјеђења без навођења разлога прекида сарадње, те закључивањем споразума о пружању услуга обезбјеђења Банке супротно Закону о јавним набавкама БиХ “Банка Српске” ограничила је промет услуга и нанијела значајну материјалну штету предузећу Сектор.

“Банка Српске” 13. фебруара 2014. године послала је компанији Сектор службени допис којим једнострано раскида Уговор о обављању услуга превоза, преноса и пратње новца и других вриједносних пошиљки супротно одредбама дефинисаним уговором потписаним 30. октобра 2009. године.

С обзиром на то да у допису није наведен разлог једностраног прекида сарадње, руководство компаније Сектор неколико пута је телефонски и службеним дописима покушало да успостави контакт с одговорним лицима у Банци како би објаснили разлоге за раскид Уговора.

Умјесто одговорних лица из Банке, компанију Сектор контактирала је новоангажована агенција која је тражила да јој Сектор преда обезбјеђење Банке. Након новог званичног дописа компаније Сектор, “Банка Српске” је тек 12. марта 2014. послала захтјев да Сектор обезбјеђење објеката Банке преда незаконито ангажованим агенцијама.

Двије нове агенције, од којих једна уопште не послује и нема услове за пружање услуга обезбјеђења на свим локацијама на којим “Банка Српске” има пословнице, ангажоване су без јавног позива за набавку услуга обезбјеђења.

Руководство Банке на овај начин је свјесно прекршило Закон о јавним набавкама, јер је “Банка Српске”, која је скоро у апсолутном власништву Републике Српске, дужна да проведе поступак јавне набавке у складу са Законом.

“Очекујемо хитну и ефикасну реакцију надлежних институција и органа како би се казнило досадашње и спријечило даље кршење законских прописа и наношење штете компанији ‘Сектор’ као највећој агенцији за обезбјеђење у БиХ. Не вјерујем да се ради о случајном пропусту, већ о намјерном кршењу закона, корупцији и поруци да компаније које ” нису подобне ” иако запошљавају више од хиљаду радника и плаћају милионске порезе, не требају Републици Српској”, рекао је Славиша Крунић, предсједник Управе компаније Сектор.

Сектор секјурити је највећа компанија у БиХ која пружа услуге физичког и техничког обезбјеђења која је за 14 година радила за више од 45000 клијената. Сектор групација запошљава 1225 људи, а у 2013. години платила је 7 200 000 КМ пореза.0 КОМЕНТАРА

  1. Ето типично за банку, ако је „Српска“ макар у називу.
    Послује са огромним губитком и упушта се у сплектарошке послове, мућке. Ако су ишта оригинално смислили за такву превару то је тај назив „Српска“ банка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *