Сејдић и Финци подржали Додиков приједлог

Јакоб Финци и Дерво Сејдић оцијенили су да је приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика о измјенама Устава БиХ које се односе на избор чланова Предсједништва сасвим у складу са одредбама одлуке Европског суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци”. “Што се тиче Републике Српске, чули смо јасан став да се ништа не […]

среда, септембар 19, 2012 / 18:57

Јакоб Финци и Дерво Сејдић оцијенили су да је приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика о измјенама Устава БиХ које се односе на избор чланова Предсједништва сасвим у складу са одредбама одлуке Европског суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци”.

“Што се тиче Републике Српске, чули смо јасан став да се ништа не мијења, односно да се члан Предсједништва бира директно, с тим што више нема назнаке да он мора бити по националности Србин”, рекао је Финци.

Он је након разговора са Додиком рекао да приједлог да се у Предсједништво БиХ бира један члан из Републике Српске и два члана из Федерације БиХ, али да више од једног не могу бити из истог конститутивног народа или реда осталих, “није ни више ни мање од оног што се у пресуди тражи”.

Он је додао да након измјена Устава има довољно времена да се припреме измјене Изборног закона које се односе на начин избора или евентуалну другачију изборну јединицу.

Финци је подсјетио да су Европска унија и Савјет Европе дали рок за провођење одлуке до прољећа 2014. године, упозоривиши да избори те године неће бити признати, уколико се она до тада не проведе.

“Не треба ништа ломити преко кољена за провођење одлуке, међутим, пошто је она један од услова за наше добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, било би јако важно да комисија Парламентарне скупштине БиХ поднесе заједнички приједлог измјене устава”, нагласио је Финци.

Дерво Сејдић је рекао да је приједлог странака из Републике Српске у овом моменту најједноставнији начин задовољавања стандарда Европске конвенције о људским правима.

Он је поновио да одређене политичке групације пресуду желе да искористе за придобијање неких бенефита за свој етницитет, прецизирајући да се Хрвати у Федерацији БиХ плаше за избор свог члана Предсједништва, док је бошњачки корпус прилично подијељен.

Финци и Сејдић су са Додиком разговарали и о могућности организовања округлог стола у Бањалуци о положају националних мањина и имплементацији одлуке, који би требало да се одржи почетком наредне године.

Финци и Сејдић тужили су 2009. године БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру, јер им је оспорено право да се као Јевреј и Ром кандидују за Предсједништво и Дом народа Парламента БиХ.

Суд је донио одлуку у њихову корист и наложио БиХ измјене устава у овом дијелу. У Мапи пута договореној у Бриселу ове године, до 31. августа требало је да буду упућени приједлози Парламентарној скупштини БиХ за измјену Устава БиХ, како би био усклађен са судском одлуком у предмету “Сејдић и Финци против БиХ”.

Према Уставу и Изборном закону БиХ, право да се кандидују за Предсједништво БиХ и Дом народа парламента БиХ имају само припадници три конститутивна народа, што значи да су националне мањине дискриминисане.

 0 КОМЕНТАРА

  1. milekonjaricu, to je prijedlog stranaka iz RS, a to sto firci privatizuje i prisvaja sve to je njegov problem. Nece moci da smjesti u deveti krug sve sto je ukrao. A, nije da nece tamo. Uzalud molitve tzv vladika. S njima ce biti cimer u Devetom krugu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *