Шеф Арапске лиге: Преговори с Израелом губљење времена

Генерални секретар Арапске лиге Набил ел Араби оцијенио је да су двије деценије преговора с Израелом биле губљење времена и да ће Палестинци ускоро поново захтјевати признање државности у Савјету безбједности УН. Генерална скупштина УН изгласала је 29. новембра де факто признање палестинске државе на Западној обали, у источном Јерусалиму и појасу Газе, територијама које […]

недеља, децембар 30, 2012 / 14:19

Генерални секретар Арапске лиге Набил ел Араби оцијенио је да су двије деценије преговора с Израелом биле губљење времена и да ће Палестинци ускоро поново захтјевати признање државности у Савјету безбједности УН.

Генерална скупштина УН изгласала је 29. новембра де факто признање палестинске државе на Западној обали, у источном Јерусалиму и појасу Газе, територијама које је Израел освојио у шестодневном рату 1967. године. Међутим, покушај стварног признања државности Палестине није успио прошле године у моћнијем Савјету безбједности, јер тамо САД имају право вета, подсјећа АП.

„Вратићемо се у Савјет безбједности УН”, најавио је шеф Арапске лиге након састанка са палестинским званичницима у Рамали на Западној обали. Он је додао да ће „Палестина сарађавити с арапским земљама да измјени једначину ( у мировном процесу) која је превладавала у последњих 20 година, које су биле губљење времена.„

Помињање других држава и ЕУ неки могу да интерпретирају као сугестију да би међународна заједница требало да интервенише и наметне рјешење деценијског сукоба између Израела и Палестинаца.

Преговори између двије стране практично су у застоју још од 2008. године када су Палестинци захтјевали да Израел престане да шири јеврејска насеља на окупираним територијама.

Израел, међутим, инсистира на томе да се судбина насеља и друга кључна питања реше самим преговорима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *