Седми октобар: Неком избори, а неко лети у свемир, приватно

Први комерцијални приватни космички брод „Драгон“ полетјеће ка Међународној свемирској станици /МСС/ 7. октобра, објављено је на званичном сајту Насе. Брод ће бити лансиран са космодрома Кејп Канаверал у Флориди у 20.34 по локалном времену. У саопштењу се наводи да су летјелица "Драгон“ и носач ракете "Фалкон девет" сада потпуно спремни за лансирање, а Међународна […]

петак, септембар 21, 2012 / 13:27

Први комерцијални приватни космички брод „Драгон“ полетјеће ка Међународној свемирској станици /МСС/ 7. октобра, објављено је на званичном сајту Насе.

Брод ће бити лансиран са космодрома Кејп Канаверал у Флориди у 20.34 по локалном времену.

У саопштењу се наводи да су летјелица "Драгон“ и носач ракете "Фалкон девет" сада потпуно спремни за лансирање, а Међународна свемирска станица је спремна да дочека брод.

У случају невремена на Кејп Канавералу лансирање ће бити одложено до 8. октобра.

Америчка компанија "Спејс Икс“, дизајнер капусле "Драгон“ и НАСА закључили су у децембру 2008. године уговор који предвиђа дванаест теретних летове до МСС између 2011. и 2015. године.

Способан да носи шест тона терета у орбиту и да врати до три тоне, брод „Драгон“, који је био натоварен са 521 килограмом материјала обавио је у мају пробни лет ка МСС.

Компанији "Спејс икс", првој приватној компанији која је упутили су теретни брод ка МСС, требало је четири године да развија летјелицу "Драгон".  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *