СДСС тражи двојезичност у Вуковару

Предсједник вуковарске организације Самосталне демократске српске странке Срђан Милаковић изјавио је да би у Вуковару, гдје живи скоро 35 одсто Срба, требало примијенити Уставни закон о правима националних мањина и Закон о образовању на језику и писму националних мањина. Милаковић је истакао да чињеница да Срби у Вуковару чине више од трећине укупног броја становника […]

среда, децембар 19, 2012 / 10:31

Предсједник вуковарске организације Самосталне демократске српске странке Срђан Милаковић изјавио је да би у Вуковару, гдје живи скоро 35 одсто Срба, требало примијенити Уставни закон о правима националних мањина и Закон о образовању на језику и писму националних мањина.

Милаковић је истакао да чињеница да Срби у Вуковару чине више од трећине укупног броја становника подразумијева равноправну употребу хрватског и српског језика, као и латиничног и ћириличног писма на подручју града.

"Није ријеч само о постављању двојезичних табли на улазима и излазима из града. На исти начин морале би бити означене и све улице, школе, градске институције", рекао је Милаковић, преносе хрватски медији.

Он је навео да закон предвиђа и штампање свих образаца у Вуковару на латиничном и ћириличном писму.

Према резултатима пописа становништва у Хрватској, Вуковар има 27.683 становника, од чега су 57,37 одсто Хрвати, а слиједе Срби којих има 34,87 одсто, Русина 1,59 и Мађара 1,25 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *