СДС: Банка Српске је инвалид без перспективе

Није прошло ни девет месеци од подржављења Балкан Инвестмент Банке у Бањој Луци, а у јавности је готово незапажено прошла вијест о губитку из пословања од 13,6 милиона марака на крају 2013. године, а који је исказан сада као губитак „Банке Српске“, поручио је јуче Славиша Раковић члан Одбора за финансије СДС. – Једини коментар […]

недеља, март 23, 2014 / 20:11

Није прошло ни девет месеци од подржављења Балкан Инвестмент Банке у Бањој Луци, а у јавности је готово незапажено прошла вијест о губитку из пословања од 13,6 милиона марака на крају 2013. године, а који је исказан сада као губитак „Банке Српске“, поручио је јуче Славиша Раковић члан Одбора за финансије СДС.

– Једини коментар који је власт дала на такав, изразито лош резултат, је „да је губитке изазвао висок ниво резервација на кредите које је дала бивша управа“. Када један министар финансија да такав одговор, а директор банке каже да је све под контролом и да ће докапитализација требати у току године треба се озбиљно забринути. Овај резултат нам указује да је власт успела да претвори у „ништа“ половину својих улагања у висини од 30 милиона марака и да плаћамо прескупу цијену за евидентне пропусте власти истакао је Раковић и додао да су пропусти власти су настали као посљедица, прикривања стварног стања и незнања и некомпетентности и доказано је, по ко зна који пут, да је ова комбинација смртоносна по јавне финансије и новац грађана.

Према његовим ријечима Балкан Инвестмент банка је већ у четвртом кварталу претпрошле године постала „фантомска банка“.

– Њена мајка-банка у Литванији је ушла у принудну управу, а кћерка у РС кроз енормне губитке остала без капитала оснивача готово у истом тренутку. Од тада крећу активности власти које се могу описати ка исхитрене, неконзистентне и у многим аспектима у нескладу са прописима и правилима које је та иста власт и донијела.Ревизорски извјештај за БИБ који је урадила еминентна ревизорска кућа указује да се из показатеља пословања не може видјети одрживост пословања и будућност рада банке као и да ненаплативи кредити чине 50 одсто ризичне активе банке , појаснио је Раковић.

Он каже да сада након мање од годину дана видимо да су носиоци јавних функција и одговорна лица, свјесно обмањивали јавност и стварали привид разумне акције на спасавању банке.

– Ружна истина је само орочена и одговорна лица сматрају да, тако временски орочена и подијељена истина о проневјери буџетског новца неће привући пажњу јавности.

Од истрага о извршеним кривичним дјелима, иако су са великим степеном увјерења најављене, нема ништа, а Банка Српске само успешно каља своје име. Један добронамеран јавни радник још раније је сугерисао да „назив Банка Српске треба да има банка без афера, без истрага, без прошлости. Колика је укупна димензија криминала у „Балкан Инвестмент Банци“, односно у Банци Српске, очигледно неће бити откривено док у органима власти сједе учесници тог удруженог злочиначког подухвата. О томе рјечито говори „гласно“ ћутање о поражавајућим показатељима пословања, поручио је Раковић.  0 КОМЕНТАРА

 1. Размјере овог режимског криминала ћемо сазнати тек после октобра када падну све маске којим се режим користи, да би покрио све своје преваре и огромне пљачке.

 2. Iznenađuje me sa kojim čuđenjem se odnosi g-din Raković prema izjavi aktuelnog ministra finansija u vezi „Banka Srpske“, kada svi znamo da ministar i nije zadužen da vodi brigu o finansijama Srpske i njenoj imovini, već isključivo o finanisjama vlastite imperije i imperije njegovih pajtosa iz klana SNSD!

 3. „Ружна истина је само орочена и одговорна лица сматрају да, тако временски орочена и подијељена истина о проневјери буџетског новца неће привући пажњу јавности.“
  Toliko su sigurni u svoj lopovluk da su ubijedili i sebe da njihove malverzacije neće privući pažnju javnosti!

 4. Kakav invalid?
  Ovo je namjrna eutanazija.
  Šta nam radi federacija? U sadejstvu sa domaćim izdajicama, sa borcima, invalidima, stranim plaćenicima, Damir Miljević, Vasković, BN… Aleksa milojević, …

 5. Nikola_istok, 24.03.2014. 11:34:54 [109435]

  Раковић је господин за све ове битанге на власти, али џаба што човјек упозорава, проблем је што је власт легализовала криминал доношењем бројних Закона, и законских подаката. Сутра да сиђу са власти ништа им неће моћи, зато што је све законски усклађено.

  Сигуран сам да ни ова теткица од министра финансија, нити Жељкица, нити било ко неће одговарати за губитак од 15милиона НАРОДНИХ марака у овој банци.

  Ја сам у задње вријеме носио плаћати рачуне тамо, све надајући се нека зараде неки динар, ипак је то сад наша банка, међутим, очигледно је да пљачка се наставља, Новицкас се шепури Бањалуком,добија огромну плату и ником ништа.

 6. Na žalost čitava nam je Republika Srpska invalid sa ovakvom vlašću ,samo se znaju zadužiti i ništa drugo a ko će to vraćati briga njih!!!Promjene moraju da se dese ako hoćemo čemu da se nadamo boljem,jer ovako više ne može ! x-(

 7. Ni malo ne treba da nas iznenadjuje ovakvo stanje u „Banci Srpske@, jer sve sto je u Dodikovoj nadleznosti, vise nije NARODNO, nego njegovo!Opustosio je sve sto je mogao!
  Veseli narod, koji ukazuje povjerenje ovoj banci, a ni sanjati ne moze sta se u pozadini dogadja, i da „sutra“ sve moze da bude upitno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *