СДП: Спољну политику не води ни Додик ни СДА

Социјалдемократска партија БиХ одговорила је на јучерашње оптужбе Странке демократске акције, која је устврдила да је актуелна политичка ситуација, између осталог, „резултат једне нереалне и неодговорне политике СДП, на челу са Златком Лагумџијом, који већ двије године непрестано производи кризе и проблеме у БиХ“. Из СДП-а наводе да је СДА у јучерашњем саопштењу изнијела "лажи […]

четвртак, август 9, 2012 / 13:43

Социјалдемократска партија БиХ одговорила је на јучерашње оптужбе Странке демократске акције, која је устврдила да је актуелна политичка ситуација, између осталог, „резултат једне нереалне и неодговорне политике СДП, на челу са Златком Лагумџијом, који већ двије године непрестано производи кризе и проблеме у БиХ“.

Из СДП-а наводе да је СДА у јучерашњем саопштењу изнијела "лажи на рачун предсједника СДП".

"Овим саопштењем су СДА и њен лидер Сулејман Тихић по ко зна који пут показали свој поданички однос према (предсједнику РС Милораду) Додику, због којег не поштују раније одлуке Предсједништва БиХ и предсједавајућег Бакира Изетбеговића, који је дао инструкцију за гласање о Резолуцији о Сирији", наводи се у данашњем саопштењу СДП.

Из ове странке напомињу да је "оспоравањем одлуке свог страначког колеге Изетбеговића у Предсједништву БиХ у вези са ратним стањем у Сирији, Тихић заузео супротну страну у односу на 133 земље свијета, укључујући све државе чланице ЕУ, САД и наших сусједних држава".

"Тако је Тихић, негирајући Устав БиХ, а у својој слијепој борби за очување привилегија, дао безусловну подршку Додику. Сулејман Тихић, окружен лицима са америчке црне листе, посљедња је особа која СДП и њеног предсједника Златка Лагумџију може и смије оптуживати за блокирање пута БиХ ка ЕУ и НАТО. Управо су у власт и фотеље заљубљени Тихић и СДА покушали БиХ зауставити на евроатлантским интеграцијама негласањем за државни буџет, због чега су и избачени из власти", наводи се у саопштењу.

СДП сматра да СДА својим посљедњим ставовима покушава продубити кризу у БиХ, те довести у питање основне постулате вањске политике ове земље.

"Када је у питању вођење вањске политике БиХ, а слиједећи логику тројца Тихић – Радмановић – Додик, тражимо од Предсједништва БиХ да хитно покрену оцјену уставности и провјеру законитости одласка Милорада Додика, предсједника Српске, у Београд код Томислава Николића, предсједника Србије", додаје се у саопштењу.

СДП наводи да Додиков пут у Београд, прије одласка било којег званичника БиХ у посјету новој власти Србије, те његов недавни боравак у Русији и презентовање политичких ставова, као и низ других међународних активности, очито нису у складу са Уставом БиХ.

Ова странка затражила је од члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да информише јавност о томе да ли су ставови изнесени током поменутих Додикових посјета разматрани на нивоу Предсједништва БиХ.

"Осим тога, очекујемо да члан Предсједништва БиХ Радмановић у складу са принципима које заговара, покрене истрагу о активностима које подузима представништво РС-а у Бриселу, чије функционирање је у супротности са званичним институцијама БиХ, а које се најчешће понаша као државна амбасада", напомињу из СДП-а.

Такође, ова странка инсиситира да наведена питања буду ријешена прије наставка функционисања ‘шесторке’.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *