СДА неће у владу, а неће ни кочити

СДА неће имати свог министра у Влади РС, али по свему судећи Клуб Бошњака у Вијећу народа неће искористити могућности вета. Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, је рекао да на сутрашњој посебној сједници Скупштине очекује изгласавање владе коју ће водити Жељка Цвијановић, а Момир Малић, предсједавајући Вијећа народа РС, је оцијенио да Бошњаци неће […]

понедељак, март 11, 2013 / 21:11

СДА неће имати свог министра у Влади РС, али по свему судећи Клуб Бошњака у Вијећу народа неће искористити могућности вета.

Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, је рекао да на сутрашњој посебној сједници Скупштине очекује изгласавање владе коју ће водити Жељка Цвијановић, а Момир Малић, предсједавајући Вијећа народа РС, је оцијенио да Бошњаци неће блокирати избор у Вијећу народа, иако очекује могућност одуговлачења процедуре.

Радојичић је поновио да Џевад Махмутовић, којег је Предсједништво СДА предложило за министра трговине и туризма РС, није прихватљив за СНСД, те је додао да ће то мјесто бити попуњено из квоте СНСД-а.

"Уочи сједнице имаћемо унутарстраначке консултације и доћи ћемо до коначног приједлога имена", рекао је Радојичић.

Малић је оцијенио да не очекује блокаду у Вијећу народа, јер су бошњачки делегати свјесни да нема повреде виталног националног интереса, с обзиром на то да ће састав владе бити у складу са уставом, односно биће осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата.

"Евентуално што би се могло десити је да искористе пословничку могућност да мало затегну у вези с потврдом владе, јер имају рок од седам дана да се изјасне. Тиме се мало одгађа ступање на дужност нове владе и то је све", рекао је Малић.

Уколико не буде блокаде, влада ће бити потврђена најкасније до 20. марта, а уколико буде уложен вето, влада ће бити потврђена најкасније крајем априла након одлуке Уставног суда РС.

Шевкет Хафизовић, делегат СДА у Вијећу народа, је рекао да још нема званичног става странке у вези с тим како ће се њихови делегати изјаснити, али да лично сматра да не треба блокирати владу.

"Мислим да не би требало доћи до блокаде без обзира да ли ми учествујемо или не учествујемо у влади", рекао је Хафизовић.

Слично мисли и Рамиз Салкић, потпредсједник НС РС из СДА, истакавши да очекује да ће влада проћи, иако СДА остаје при имену које СНСД не прихвата.

"СДА, дакле, неће учествовати у влади РС. А што се тиче Вијећа народа, СДА није тамо сама и нема капацитета да сама донесе одлуку без делегата СБиХ и СДП-а", рекао је Салкић.

Судећи по изјави коју нам је дао Фехрет Терзић, делегат СДП-а, та странка неће блокирати нову владу.

"Ми као одговорни људи чекамо став наше странке и Лагумџије и поступићемо према томе како Сарајево одлучи. Мислим да је посљедњи споразум између Додика и Лагумџије на фону да нема блокада јер блокаде не користе никоме", изјавио је Терзић.
Очекивано, Петар Ђокић, предсједник СП-а, и министар рада и борачко-инвалидске заштите у старој и новој влади, је изјавио да та странка подржава нову владу, као и ДНС, који такође има своје министре у влади.

Игор Црнадак, генерални секретар ПДП-а, јуче је рекао је да посланици ове странке неће гласати за нову владу.

"Још нисмо чули од мандатара да ће се залагати за довођење инвестиција у РС и рјешавање многобројних проблема у здравству и јавним предузећима. ПДП неће гласати за нову владу, а вјерујем да то неће урадити и многи посланици у парламенту Српске", навео је Црнадак.

Подсјећамо, и Огњен Тадић, потпредсједник СДС-а, је у недјељу рекао да та странка неће подржати нову владу, те је додао да је умјесто ове владе требало да буде формирана влада националног јединства.

Душица Савић, портпарол СНСД-а, је и данас одбила да говори о именима министара у Влади, појаснивши да Цвијановићева не жели да излази у јавност са именима до сједнице парламента, када ће се посланицима обратити за подршку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *