СДА минира пут у ЕУ, узвикује СДП

СДА одазвала се на састанак лидера седам највећих политичких странака у БиХ са представницима ЕУ у Бриселу како би покушала да минира процес добијања кандидатског статуса БиХ у ЕУ, саопштено је данас из СДП-а БиХ. Из СДП-а БиХ истичу да је СДА свјесно покушала да обмане јавност о детаљима јучерашњег састанка на коме се разговарало […]

субота, март 23, 2013 / 15:36

СДА одазвала се на састанак лидера седам највећих политичких странака у БиХ са представницима ЕУ у Бриселу како би покушала да минира процес добијања кандидатског статуса БиХ у ЕУ, саопштено је данас из СДП-а БиХ.

Из СДП-а БиХ истичу да је СДА свјесно покушала да обмане јавност о детаљима јучерашњег састанка на коме се разговарало искључиво о принципима модела провођења одлуке "Сејдић-Финци" о којима ће разговор бити настављен у БиХ.

У саопштењу се наводи да је лаж да ће постојати више изборних јединица него што је било до сада, те СДП истиче да ће, какво год рјешење на крају буде договорено, постојати двије изборне јединице – Федерација БиХ и Република Српска.

"Груба је неистина да је договорен асиметричан начин избора чланова Предсједништва, будући да је сигурно да ће се грађани у цијелој БиХ, какав год модел на крају буде договорен, гласати на директним изборима о кандидатима за Предсједништво на исти начин као и до сада, са том разликом да ће сви грађани БиХ, без икаквих ограничења, имати прилику да буду кандидати", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је лаж да је договорено да ће хрватски глас вриједити пет пута више него бошњачки и да ће сваки кантон имати једнак број електора.

"Став СДА да се наводним моделом производи апартхејд у БиХ је врхунац лицемјерја. Осим што то, наравно, није тачно, треба рећи да је СДА посљедња адреса са које се може говорити о апартхејду, будући да се ради о људима и организацији који би да могу данас подијелили и људе и државу по националној основи", напомињу из СДП-а БиХ.

Из СДП-а наводе да је "најмонструознија лаж СДА да је састанак у Бриселу ишао у правцу прављења основе за формирање трећег ентитета" и позивају Делегацију ЕУ да се изјасни о тим наводима.

Генерални директор Дирекције Европске комисије за проширење Стефано Санино јуче је у Бриселу био домаћин лидерима седам водећих политичких партија из БиХ који су разговарали о провођењу одлуке Европског суда у предмету "Сејдић-Финци". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *