Савјету Европе није проблем Азербејџан, али јесте БиХ

Азербејџанско предсједавање Савјетом Европе на најдрастичнији начин потврдиће постојање политике двоструких стандарда у европским институцијама и различит третман према богатима у односу на сиромашне државе, међу којима је и БиХ. Ово је, у најкраћем, заједнички став представника угледних организација за заштиту људских права и добрих познавалаца политичких прилика у институцијама ЕУ о надолазећем догађају. Наиме, […]

среда, мај 7, 2014 / 09:48

Азербејџанско предсједавање Савјетом Европе на најдрастичнији начин потврдиће постојање политике двоструких стандарда у европским институцијама и различит третман према богатима у односу на сиромашне државе, међу којима је и БиХ.

Ово је, у најкраћем, заједнички став представника угледних организација за заштиту људских права и добрих познавалаца политичких прилика у институцијама ЕУ о надолазећем догађају. Наиме, Република Азербејџан, држава изнимно богата залихама нафте и плина, али и земља у којој се масовно крше људска права, 14. маја преузима кормило ВЕ, што, како се овај догађај ближи, изазива све бурније реакције европских организација за заштиту демокрације и људских права.

Сматра се да је, поготово у овом случају, у први план испливала неприципијелна политика ВЕ према БиХ, којој се пријети избацивањем из чланства због непровођења одлуке "Сејдић и Финци", док се истовремено Азербејџан, упркос забрињавајућем валу хапшења опозиционих лидера и невладиних активиста, "награђује" преузимањем предсједавања. Да би апсурд био потпун, Вијеће Европе управо је и настало како би се бавило промовирањем и заштитом демокрације и људских права!

Најдаље је у критикама отишла Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ), угледна невладина организација из Беча, која већ извјесно вријеме упозорава на политику двоструких аршина у европским институцијама. С тим у вези ЕСИ је у међувремену послао отворено писмо на адресу 125 бивших и садашњих чланова Парламентарне скупштине Вијећа Европе (ПСВЕ), који су у јануару 2013. године одбили резолуцију о политичким затвореницима у Азербејџану.

"Вјероватно сте чули за случај Илгара Мамадова, лидера опозиционе партије и директора Политичког програма ВЕ, или Анара Мамадлија, предсједника водеће групе за праћење избора, који је савјетовао извјестиоца ПСВЕ о политичким затвореницима. Обојица су вјеровали у ВЕ, а обојица су ухапшена 2013. Полиција је, такођер, ухапсила десетине младих између јануара и маја 2013. Нјих седам су чланови НИДА, омладинске организације за демократију, а сада су започели штрајк глађу", наводи ЕСИ у свом писму. Позивају парламентарце да исправе грешку "што су вјеровали репресивном режиму".

Гералд Кнаус, директор ЕСИ-ја, отворено критизира политику двоструких стандарда и однос ове институције према БиХ.

"БиХ је, с изузетком одлуке у случају ‘Сејдић и Финци’, спровела скоро све одлуке Европског суда за људска права. У БиХ нема политичких затвореника, у БиХ се могу чути различити ставови у медијима, у БиХ има политичке опозиције – а БиХ се пријетило санкцијама ради непровођења одлуке ‘Сејдић и Финци. Истовремено, Азербејџан се извлачи упркос кршењу сваке одредбе Европске конвенције, а сада чак преузима предсједавање СЕ. Ту нешто није у реду", истиче Кнаус.

Он упозорава да би све чланице требало да испуњавају високе стандарде СЕ.

"Али, како ми то можемо остварити када једна аутократија, с више политичких затвореника него било која друга земља, предсједава ВЕ и притом не одговара за кршење људских права? Који кредибилитет онда има та институција", пита Кнаус.0 КОМЕНТАРА

  1. Какав је ово одврартан језик кориштен овдје?
    ЈЕбале вас независне и што нисте превели чланак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *