Савез српских општина постоји, али у Ливањском кантону

Функционери СНСД-а из Дрвара, Босанског Грахова и Гламоча, који учествују у извршној и законодавној власти у општинама и Ливањском кантону, одржали су данас сједницу која представља почетак савеза српских општина, рекао је Срни шеф српског Клуба посланика у кантоналној Скупштини Славиша Михајловић. „Ово је прва сједница и ми овим сједницама желимо направити савез српских општина. […]

среда, март 6, 2013 / 08:15

Функционери СНСД-а из Дрвара, Босанског Грахова и Гламоча, који учествују у извршној и законодавној власти у општинама и Ливањском кантону, одржали су данас сједницу која представља почетак савеза српских општина, рекао је Срни шеф српског Клуба посланика у кантоналној Скупштини Славиша Михајловић.

„Ово је прва сједница и ми овим сједницама желимо направити савез српских општина. Те сједнице би требало да се одржавају једном мјесечно у различитим градовима“, истакао је Михајловић.

Он је навео да је данашња сједница одржана у Босанском Грахову, сљедећи мјесец биће у Дрвару, а затим у Гламочу.

„Наредних дана желимо да о нашој идеји упознамо и представнике СНСД-а, односно српске представнике и у Босанском Петровцу, тако да се и Петровац као четврта општина укључи у овај савез“, нагласио је Михајловић.

Он је навео да српски представници овим потезом желе да активно учествују и уставним промјенама у Федерацији БиХ и да их спремно дочекају.

„У зависности од динамике и рјешења која ће понудити те уставне промјене, желимо да идемо и према српском кантону који би чиниле ове српске општине“, истакао је Михајловић.

Он је рекао да су се функционери СНСД-а одлучили на одржавање заједничких сједница у политичком амбијенту у коме Федерација БиХ понижава и заобилази већински српске општине, тако да хоће да активно преузму одговорност за људе који живе у тим општинама.

Михајловић је рекао да су на сједници донесени и закључци који ће бити обавезујући за све српске функционере у Ливањском кантону и на локалном нивоу.

„Те закључке ћемо послати и централи СНСД-а. На неки начин ћемо и њих обавезати да нам помогну у рјешавању ових проблема с којима живе Срби у Федерацији, тачније у Ливањском кантону“, додао је Михајловић.

Он је истакао да је идеја да о закључцима и проблемима буду упознати и сви српски представници на нивоу БиХ.

„Сматрамо да је положај Срба у Федерацији БиХ, проблеми са којима се сусрећемо свакодневно, питање од општег интереса и да би требало да комплетан политички српски корпус заузме став о рјешавању проблема Срба у Федерацији, па и у Ливањском кантону“, напоменуо је Михајловић.

Он је прецизирао да се закључци данашње сједнице прије свега односе на најбитнија питања с којима се Срби сусрећу у Ливањском кантону.

„Донијели смо закључке који обавезују све функционере СНСД-а да активно учествују у доношењу квалитетног и адекватног закона о шумама у Ливањском кантону, затим закључке који нас обавезују да учествујемо у креирању кантоналног буџета и да обезбиједимо бољу заступљеност општина у кантоналном буџету“, рекао је Михајловић.

Према његовим ријечима, закључено је и да је потребно потписати уговор са Клиничким центром Бањалука који би обезбиједио лијечење Срба и других становника Кантона 10 у Бањалуци, односно у Републици Српској.

„Један од закључака јесте и да ћемо у наредном периоду поднијети захтјев према Уставном суду Федерације БиХ да буду проглашени нелегалним постојећи грб и застава Ливањског кантона гдје нема српских симбола“, истакао је Михајловић.

Он је рекао да су на састанку учествовали и потпредсједник СНСД-а и посланик у Представничком дому Парламента Федерације БиХ Велимир Кунић, начелник општине Дрвар Стевица Лукач, начелници општина Босанско Грахово Урош Макић и Гламоч Радован Марковић, те кантонални министри из СНСД-а.

„Ово је заиста почетак савеза ових српских општина и ми ћемо тако и дјеловати као један корпус гдје желимо да заштитимо Србе на овом подручју, те активно учестовати у уставним реформама и свему ономе што се тиче живота Срба у Федерацији“, закључио је Михајловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *