СавБез УН против независности Курда у Ираку

Савјет безбједности УН изразио је забринутост због посљедица које би могао да има референдум о независности које планирају да одрже регионалне власти ирачког Курдистана.

петак, септембар 22, 2017 / 11:20

„Референдум се планира док су операције против Исламске државе, у којима курдске снаге играју пресудну улогу – и даље у току“, наводи се у саопштењу Савјета безбједности УН.

Како се упозорава, референдум би могао и да осујети напоре да се обезбиједи повратак више од три милиона избјеглица и расељених.

Чланице Савјета безбједности УН су такође поновиле да подржавају „суверенитет, територијални интегритет и јединство Ирака“ и апеловале на федералне власти и регионалне власти да све проблеме рјешавају у оквиру уставних оквира.

Ирачки Врховни суд у уторак је наложио одлагање референдума о независности док се не размотри његова уставност.

Ирачки Курдистан је планирао да одржи референдум о независности од Ирака 25. септембра у три области које чине тај аутономни регион, али и у спорним подручјима које су под контролом Курда, а на које право полаже Багдад.

Званични Багдад се противи тој одлуци.

Курди су доминантно становништво на југоистоку Турске, сјеверу Сирије, сјеверу Ирака и сјеверозападу Ирана. Те четири области чине регион Курдистана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *