Сава Семберија и винарија Тврдош на сајму у Токију

Пет излагача из БиХ, међу којима су Винарија „Тврдош“ Требиње и „Сава Семберија“ из Бијељине, учествоваће на 38. међународном сајму хране и пића “Фодекс Јапан 2013”, који ће од 5. до 8. марта бити одржан у Токију. На овом сајму учествоваће и Винарија „Читлук“, Подруми Андрија из Читлука, те Винарија "Нуић" из Љубушког, саопштено је […]

уторак, март 5, 2013 / 10:06

Пет излагача из БиХ, међу којима су Винарија „Тврдош“ Требиње и „Сава Семберија“ из Бијељине, учествоваће на 38. међународном сајму хране и пића “Фодекс Јапан 2013”, који ће од 5. до 8. марта бити одржан у Токију.

На овом сајму учествоваће и Винарија „Читлук“, Подруми Андрија из Читлука, те Винарија "Нуић" из Љубушког, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Иако је конкурс за овај програм био отворен и за извознике из других земаља југоисточне Европе, пет компанија из БиХ одабране су као једине из региона које ће излагати у оквиру програма “ЈЕТРО зона” на сајму “Фодекс Јапан 2013”.

Учешће свих њих на сајму омогућила и организовала Јапанска организација за спољну трговину /ЈЕТРО/ у сарадњи са Амбасадом Јапана у БиХ, Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Министарством спољних послова БиХ, Спољнотрговинском комором БиХ и федералним Министарством животне средине и туризма.

Наступ је организован захваљујући посебном програму подршке под називом “ЈЕТРО зона”, намијењеном компанијама из земаља у развоју које се баве производњом хране и пића.

Овај програм произвођачима нуди прилику да своје производе први пут представе на јапанском тржишту с циљем успостављања контакта са потенцијалним пословним партнерима.

Компаније које су одабране за овај програм добиле су прилику да излажу на овом сајму уз знатно ниже трошкове учешћа, прилику да се консултују са јапанским стручњацима за тржиште хране и пића, као и да бесплатно користе многе друге услуге током трајања сајма.

Амбасада Јапана у БиХ је, у сарадњи са ЈЕТРО канцеларијом из Беча, у јулу прошле године организовала семинар о промоцији херцеговачких вина у Јапану и том приликом винари из Херцеговине присуствовали су предавању на којем су се упознали са јапанским тржиштем вина и могућношћу да се пријаве за учешће у програму “ЈЕТРО зона”.

С обзиром да се први пут дешава да компаније из БиХ излажу своје производе у Јапану, овај програм наишао је на разумијевање и подршку надлежних институција у БиХ које су пружиле финансијску и логистичку подршку компанијама учесницама на Сајму.

"Фодекс Јапан" највећи је азијски сајам хране и пића који има традицију дугу 37 година. Сајам годишње привуче око 75.000 професионалних купаца из цијелог свијета.

Многи од највећих азијских дистрибутера хране и пића из Кине, Кореје, Тајвана посјећују сајам са циљем успостављања пословне сарадње са излагачима.

"Фодекс Јапан" може бити улазница не само за јапанско, него и за азијско и свјетско тржиште, наводи се у саопштењу из Спољнотрговинске коморе.

Организатори наступа очекују да ће компаније из БиХ остварити успјешан наступ на сајму, што може довести до јачања трговинских веза између Јапана и БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *