Шаровићу уручени захтјеви произвођача млијека

Представници удуржења мљекара Републике Српске и Федерације БиХ данас су одржали радни састанак са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем током којег су му уручили своје захтјеве који се односе мјере за побољшање ситуације у производњи и продаји млијека. Шаровић је новинарима рекао након сусрета са представницима удружења мљекара да ће ускоро […]

понедељак, април 6, 2015 / 17:05

Представници удуржења мљекара Републике Српске и Федерације БиХ данас су одржали радни састанак са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем током којег су му уручили своје захтјеве који се односе мјере за побољшање ситуације у производњи и продаји млијека.

Шаровић је новинарима рекао након сусрета са представницима удружења мљекара да ће ускоро бити одржан нови састанак, на којем ће учествовати и надлежни ентитетски министри, чиме би се почело са рјешавањем проблема у складу са приоритетима.

„Када ће бити одржан тај састанак зависи од договора са ентитетским министарствима, са којима сам у континуираној комуникацији“, рекао је Шаровић.

Шаровић је навео да се током данашњег радног састанка није улазило у поједничане захтјеве представника удружења произвођача млијека.

„Данас смо се дотакли најважнијих тема које су од интерса мљекара, али не само њих него и читавог друштва. На добром смо путу и Министарство спољне трговине и економских односа је спремно у оквиру своје надлежности да ради на неколико кључних питања“, рекао је Шаровић.

Он је истакао да током сусрета није било само ријечи о укидању квота за производњу млијека у ЕУ, стварању услова за извоз млијека, „плави дизел“, те да је жеља учесника састанка била да се у конструктивној атмосфери дотакну кључна питања.

„За њих су врата овог министарства увијек отворена, али Министарство спољне трговине и економских односа БиХ заједно са другим институцијама, укључујући Савјет министара БиХ, ентитеске владе и министарства ће у наредном периоду радити на овим приоритетима“, додао је Шаровић.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је након сусрета са Шаровићем и министром безбједности БиХ Драганом Мектићем да је током сусрета показано разумијевање представника власти за проблеме произвођача млијека у БиХ.

„Изнијели смо проблеме предствницима власти и очекујемо да ће ускоро услиједити конкретни састанци. Од министара смо затражили привремено затварање граничних прелаза путем којих у БиХ нелегално улазе робе анималног поријекла. Током сусрета било је ријечи о питању `плавог дизела` и отварању коридора за извоз млијека у Турску и Русију, али у питање извоза у ЕУ“, рекао је Усорац.

Говорећи о одлуци о укидању квота на производњу млијека у ЕУ, Усорац је навео да треба обезбиједити да се вишак млијека које се појави у ЕУ не прелије само у БиХ него да се омогући да произвођачи млијека из БиХ могу да извозе у Турску и Русију.

„Након тога сви органи у БиХ на свим нивоима морају да из све снаге упиру да добијемо све дозволе за извоз наших призвода у европске земље. Осим чињенице да имамо мале подстицаје у односу на ЕУ, не бојимо се да изађемо на њихово тржиште које ћемо освојити прије свега квалитетом“, рекао је Усорац. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *