Шаровић: Улазак Хрватске у ЕУ не треба да буде проблем већ изазов и шанса

Будућност БиХ и осталих земаља региона је у ЕУ, а на том путу парламенти и парламентарне комисије за европске интеграције ових земаља имају значајну улогу, речено је данас на Седмој конференцији парламентарних комисија за европске интеграције замаља обухваћених Процесом стабилизације и придруживања југоисточне Европе. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је, на […]

петак, март 22, 2013 / 14:30

Будућност БиХ и осталих земаља региона је у ЕУ, а на том путу парламенти и парламентарне комисије за европске интеграције ових земаља имају значајну улогу, речено је данас на Седмој конференцији парламентарних комисија за европске интеграције замаља обухваћених Процесом стабилизације и придруживања југоисточне Европе.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је, на отварању конференције у Сарајеву, изразио увјерење да је европска будућност региона и БиХ кључ за безбједност, стабилност и развој сваке од земаља понаособ, као и за њихове добросусједске односе и међусобну сарадњу.

Према његовим ријечима, још од прве конференције, одржане у Сарајеву 2005. године, те састанака у Загребу, Скопљу, Цетињу, Београду и Тирани, парламентарци су прихватили, подржали и дефинисали десетине ставова који су путоказ на европском путу сваке од земаља из којих долазе.

Шаровић је указао и на важност скорог уласка Хрватске у ЕУ за земље региона.

"БиХ, а вјерујем и остале земље региона, ову чињеницу не треба да третирају као проблем у даљем функционисању, посебно трговинско-економских и прекограничних односа, већ као изазов, шансу и подстицај да још снажније закорачимо на европском путу испуњавајући преостале обавезе и стандарде који су пред нама", оцијенио је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа подсјетио је да је комесар ЕУ за проширење Штефан Филе у децембру прошле године кључним факторима у БиХ предочио више од 30 приоритета које треба испунити у 2013. години како би био констатован напредак у наредном Извјештају о напретку БиХ.

"Кључне обавезе односе се на већ позната питања из `Мапе пута` као што су имплементација пресуде `Сејдић-Финци`, успостављање ефикасног механизма координације између различитих нивоа власти, али и низ обавеза из области владавине права, економских и политичких критеријума и стандарда ЕУ", навео је Шаровић.

Представник Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Јован Теговски истакао је да је примарна одговорност на путу приступања ЕУ земаља региона на самим земљама, али да су при томе битни и подстицаји из ЕУ.

Констатујући да ЕУ путем ИПА два може имати важан утицај у региону, Теговски је изразио спремност РЦЦ да земљама региона помогне у дизајнирању пројеката који би били финансирани средствима ИПА фонда.

Он је додао да ће РЦЦ и убудуће помагати испуњавање законодавних агенди које пред земљама региона стоје на путу ка ЕУ.

Конференција у Сарајеву окупила је представнике комисија за европске интеграције парламената из БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе и Македоније, а као гости учествују представници комисија из Турске и самопроглашеног Косова.

У раду скупа учествују и представници Делегације Европског парламента за односе са Албанијом, БиХ, Србијом, Црном Гором и Косовом, Владе Хрватске, Делегације ЕУ, РЦЦ-а, Европског парламента, Дирекције за европске интеграције и Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Резолуција Европског парламента у вези са проширењем, питање шта је ново у инструменту претприступне помоћи ИПА два, те трансформациона снага процеса европског интегрисања теме су данашње конференције у Сарајеву.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *