Шаровић потписао трговински споразум са ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и европски комесар за трговину Карел де Гухт потписали су данас у Бриселу билатерални споразум између БиХ и ЕУ о приступу тржишту у оквиру преговора за приступање БиХ Светској трговинској организацији /СТО/. Шаровић је рекао Срни да је ријеч о најважнијем, кључном споразуму о оквиру овог […]

среда, децембар 19, 2012 / 18:18

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и европски комесар за трговину Карел де Гухт потписали су данас у Бриселу билатерални споразум између БиХ и ЕУ о приступу тржишту у оквиру преговора за приступање БиХ Светској трговинској организацији /СТО/.

Шаровић је рекао Срни да је ријеч о најважнијем, кључном споразуму о оквиру овог процеса, оцијенивши да преостали дио посла може бити окончан до министарске конференције у Балију крајем 2013. када би Секретаријат СТО могао донијети одлуку примању БиХ у пуноправно чланство у ту организацију.

„Ово је кључни искорак ка пуноправном чланству и снажна подршка ЕУ у даљем процесу преговарања. То је и кључна порука за још четири земље /САД, Украјину, Бразил и Кореју/ које немају потписан билатерални споразум са БиХ, да иза нас стоји једна моћна организацији као што је ЕУ и да се требају привести крају преговори“, нагласио је Шаровић.

Он је подсјетио да је ЕУ недавно донијела одлуку о потписивању билатералног споразума са БиХ у име свих њених 27 чланица.

Према његовим ријечима, БиХ је у 2012. години остварила кључни напредак, када је потписала билатералне споразуме се више земаља, посљедњи са Индијом, те врло мало недостаје да БиХ у 2013. буде примљена у пуноправно чланство СТО-а.

„БиХ је 1999. године поднијела апликацију за приступање у СТО. Од тада је билатерално преговарала са њеним чланицама цијело вријеме“, истакао је Шаровић.

Билатерални споразум омогућава снижавање царина у трговини робом и отварање тржишта услуга након приступања СТО-у, што су обавезе које ће у будућности бити дефинсане у Протоколу о приступању БиХ СТО-у.

Потписивање овог споразума представља један од кључних корака на путу окончања цјелокупног процеса, који ће уз даљу пуну подршку ЕУ, као и исказану флексибилност када су у питању услови за окончање преговора са осталим чланицама СТО-а, знатно олакшати пут ка окончању преговора, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Де Гухт: Важан корак ка јачању економских односа

Комесар ЕУ за трговину Карл де Гухт рекао је данас да је БиХ направила велики корак ка јачању економских веза са европским блоком потписивањем билатералног споразума са Унијом у оквиру преговора о приступању Свјетској трговинској организацији /СТО/.

"Данашње потписивање је прекратница у процесу уласка БиХ у СТО и важан корак ка јачању наших економских односа", рекао је Де Гухт у Бриселу.

Он је додао да ЕУ снажно подржава улазак свих сусједних земаља у СТО и да вјерује да је БиХ остварила велики напредак у припремама за приступање тој организацији.

Очекује се да ће улазак БиХ у СТО представљати трајан допринос процесу економских реформи и одрживог развоја у тој земљи, наводи се у саопштењу Европске комисије.
Овај билатерални споразум омогућиће смањење робних трговинских тарифа и отварање тржишта услуга послије уласка у СТО. Ове обавезе биће унесене у будући Протокол о уласку БиХ у СТО, додаје се у тексту.

БиХ се пријавила за чланство у СТО 11. маја 1999. године. Да би била примљена у ову организацију, БиХ мора да склопи билатералне споразуме са заинтересованим чланицама СТО и добије одобрење Радне групе СТО на мултилатералном нивоу.
ЕУ је највећи трговински партнер БиХ, подсјећа Европска комисија. БиХ на тржишту европског блока остварује 73 одсто свог извоза и више од половине увоза.

У 2011. години, ЕУ је у БиХ извезла робу вриједности од 3,5 милијарди евра, док је увоз из БиХ био вриједан 2,4 милијарди евра. Највише се тргује машинама, опремом за транспорт, хемикалијама и индустријским производима, додаје се у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *