Шаровић: Плави дизел омогућава конкурентност наших пољопривредника

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић упознао је јуче представнике ентитетских министарстава пољопривреде, удружења пољопривредника Републике Српске и Федерације БиХ о садржају иницијативе за доношење закона о допунама Закона о акцизама БиХ које се односе на увођење тзв. плавог дизела.  Шаровић је истакао да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ […]

петак, септембар 7, 2012 / 07:38

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић упознао је јуче представнике ентитетских министарстава пољопривреде, удружења пољопривредника Републике Српске и Федерације БиХ о садржају иницијативе за доношење закона о допунама Закона о акцизама БиХ које се односе на увођење тзв. плавог дизела.

 Шаровић је истакао да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ 31. августа покренуло званичну иницијативу за измјену и допуну Закона о акцизама, односно увођење плавог дизела, који би пољопривредницима из БиХ омогућио да буду конкурентни пољопривредним произвођачима у сусједним државама.

"Данас смо о иницијативи упознали оне који су директно заинтересовани за њену реализацију и покушали смо да посредством овог састанка обезбиједимо адекватну подршку", рекао је Шаровић и додао да је обављено низ консултација.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Владимир Усорац сматра да се мало закаснило са иницијативом те да је крајње вријеме да се уведе тзв. плави дизел, који би пољопривредницима у БиХ много значио у ово вријеме велике суше.

"Што се пољопривредника тиче, мјера увођења тзв. плавог дизела морала би да се реализује што прије, јер у противном нема јесење сјетве. Са цијеном од 2,60 КМ за литар нафте ми пољопривредници не можемо сијати нити пшеницу", рекао је Усорац.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске истакао је да би било жалосно да се мјера увођења плавог дизела искористи у предизборне сврхе, напомињући да би пољопривредницима у БиХ у потпуности одговарао модел који се користи у сусједној Хрватској.

Службеник за регистар пољопривредних газдинстава у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Владислав Трифковић изјавио је да ће иницијатива за увођење плавог дизела имати подршку у Републици Српској.

"Ми смо овакву иницијативу подржавали још раније 2010. и 2011. године, међутим, то тада није уродило плодом. Ове године, након катастрофалне суше сви су схватили да нема другог избора него на овој начин да се помогне пољопривредницима", рекао је Трифковић.

Он је напоменуо да у Републици Српској тренутно има 62.000 пољопривредних газдинстава и око 300.000 хектара укупне површине уписане у Регистар, од чега је око 240.000 хектара обрадиво.

"Тај податак биће интересантан јер ће се те обрадиве површине узимати у обзир за додјелу квота за преузимање плавог дизела", додао је Трифковић.

Он је напоменуо да би требало инсистирати на увођењу модела који се већ 12 година проводи у Хрватској, како би биле спријечене малверзације и ненамјенско трошење плавог дизела.

Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Јерко Иванковић Лијановић истакао је да мјера увођења плавог дизела има пуну подршку у ФБиХ, истичући да се у БиХ дуго водила лоша пореска политика у оквиру које је гориво исте цијене сипано у луксузне лимузине и у тракторе.

"Пољопривредни прозвођачи за своје машине плаћају путарине а путеве уопште не користе, и то је велика неправда која се мора исправити како би постали конкуренти у односу на сусједне земље и ЕУ", додао је Иванковић Лијановић.

Федерални министар пољопривреде је напоменуо да је Министарство завршило послове у вези са регистром пољопривредних газдинстава у ФБиХ, што ће олакшати дистрибуцију плавог дизела, када та мјера буде уведена.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ Пејо Мендеш истакао је да Влада дистрикта и пољопривредници подржавају увођење повластице на плави дизел.

"Таква олакшица ће омогућити и да се већа обрадива површина засије. Брчко дистикт има око 35.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта али је један дио те површине још под минама", навео је Мендеш.

Он је напоменуо да успјешност пољопривреде Брчко дистрикта зависи од реализације ове инцијативе, истичући да око 2.500 пољопривредних произвођача жељно очекује ту мјеру, која би помогла на неки начин и ублажила посљедице суше.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *