Шаровић: Новогодишња одлука је заштита домаће производње

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће приоритет тог министарства у наредној години бити заштита домаћих произвођача и обезбјеђивање услова да се на европском тржишту нађу кључни производи и брендови БиХ. Он каже да се планови тог министарства односе на даљи напредак БиХ ка Свјетској трговинској организацији, чија чланица […]

недеља, децембар 30, 2012 / 09:44

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће приоритет тог министарства у наредној години бити заштита домаћих произвођача и обезбјеђивање услова да се на европском тржишту нађу кључни производи и брендови БиХ.

Он каже да се планови тог министарства односе на даљи напредак БиХ ка Свјетској трговинској организацији, чија чланица би могла постати крајем 2013. године, те ЕУ.

"Ово министарство жели да буде лидер у напретку и усвајању европске легислативе", истакао је Шаровић за "Прес РС".

Шаровић, који је и високи функционер СДС-а, оцијенио је да нема разлога да БиХ до 1. марта не испуни услове из европске Мапе пута, укључујући и договор у вези са одлуком Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић – Финци".

"Мислим да је најлогичније и најреалније рјешење оно које иде ка асиметричном избору чланова Предсједништва БиХ", нагласио је Шаровић.

Он је, говорећи о уласку Хрватске у ЕУ за шест мјесеци, навео да ће и та земља и БиХ тиме биљежити штету, јер годишња размјена износи око двије милијарде евра, од чега Хрватска у БиХ извезе робу у вриједности од 1,5 милијарди евра.

"Према мојој слободној процјени, већу штету претрпјеће Хрватска и због тога би требало да буде више забринута. Ако ми не достигнемо стандарде до 1. јула, достићи ћемо их до краја 2013. године или који мјесец касније. С друге стране, на тржишту БиХ један број хрватских производа ће да поскупи, чиме неће бити конкурентни на тржишту", каже Шаровић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *