Шаровић: Достављен одговор ФВО у Даблину

БиХ је Канцеларији за храну и ветеринарство ЕУ /ФВО/ у Даблину доставила одговор како намјерава испунити преостала два услова за извоз млијека у земље ЕУ, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. Шаровић је подсјетио да се преостала два услова односе на успостављање централног одговорног тијела за контролу квалитета млијека које […]

понедељак, април 13, 2015 / 17:43

БиХ је Канцеларији за храну и ветеринарство ЕУ /ФВО/ у Даблину доставила одговор како намјерава испунити преостала два услова за извоз млијека у земље ЕУ, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је подсјетио да се преостала два услова односе на успостављање централног одговорног тијела за контролу квалитета млијека које се може извозити из БиХ у ЕУ, те самог квалитета сировог млијека.

Он је навео да је одговор БиХ ФВО послат још у петак, 10. априла, те да се нада да ће наићи на позитивно реаговање у Даблину.

Према његовим ријечима, у одговору је наведено да ће централно одговорно тијело за контролу квалитета млијека које се може извозити из БиХ у ЕУ бити Канцеларија за ветеринарство БиХ.

„Она је и до сада била одговорна и са тим смо се сагласили на свим нивоима, али то до сада није било регулисано како се предвиђа у наредном периоду, кроз измјене и допуне три закона – Закона о пољопривреди, Закона о храни и Закона о ветеринарству“, појаснио је Шаровић и додао да ће тај систем службених котрола бити јединствено ријешен.

Он упозорава да овај систем и овакав контролни механизам важе само за међународну трговину, односно искључиво за извоз из БиХ.

„Ми овдје уопште не третирамо унутрашњи систем и функционисање ветеринарства и ветеринарске службе него само кад је ријеч о извозу“, нагласио је Шаровић.

Он је навео да ће бити потребно одређено вријеме да оно што је договорено буде имплементирано кроз институције БиХ.

Кад је ријеч о квалитету сировог млијека, он подсјећа да је у инспекцији од прије годину и више дана утврђено да постоје мале фарме чији квалитет сировог млијека не задовољава стандарде ЕУ и напомиње да ФВО својом препоруком жели да БиХ одвоји квалитет од неквалитета, односно да оно што је квалитет може да иде за извоз, а да оно што није у наредном периоду достигне потребне стандарде.

„То значи да свјеже помужено млијеко приликом контроле не може у себи да садржи микроорганизама више од стандарда које тражи ЕУ. У том смислу ове фарме треба да достигну те критеријуме. Те стандарде морале су да задовоље и Хрватска и друге земље које су приступале ЕУ, тако да то није ништа нестандардно и нетипично“, истакао је Шаровић.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *