Шаровић: БХ пољопривреда неконкурентна

Пољопривредни сектор у БиХ је у неравноправној позицији у односу на Србију и Хрватску, којима тренутно не може бити конкурентан и то се у наредном периоду мора исправити предузимањем одређених мјера, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.  Шаровић је подсјетио да је Министарство прије неколико дана објавило прве мјере како […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 07:46

Пољопривредни сектор у БиХ је у неравноправној позицији у односу на Србију и Хрватску, којима тренутно не може бити конкурентан и то се у наредном периоду мора исправити предузимањем одређених мјера, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

 Шаровић је подсјетио да је Министарство прије неколико дана објавило прве мјере како би се превазишло тренутно стање у пољопривреди настало након пожара и суша. Једна од иницијатива је и увођење такозваног "плавог дизела", чиме се дизел гориво које се користи у примарној пољопривредној производњи ослобађа од акциза.

"То су прве мјере, биће и нових мјера које би помогле и другим секторима, као што је прехрамбени. Овим и наредним мјерама, вјерујемо да ћемо постићи ту конкурентност и равноправност са Србијом и Хрватском“, рекао је Шаровић новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, пољопривредни сектор у БиХ се налази у очајној ситуацији, не само због суша и пожара, него је потпуно напуштен и запостављен.

Шаровић је изразио увјерење да ће мјере Министарства спољне трговине и економских односа БиХ добити подршку различитих привредних асоцијација као што су удружења пољопривредника и привредне коморе, које су већ раније подржале иницијативу за усвајањем измјена и допуна Закона о акцизама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *