Саркози од болесне газдарице Л\’Ореала извлачио донације за кампању

Сумња се да је бивши предсједник Француске током кампање 2007. године примио илегалне донације од најбогатије Францускиње. Бивши предсједник Француске Николас Саркози налази се под званичном истрагом да је примио незаконите донације од најбогатије жене Француске, насљеднице компаније Л’Ореал, Лилијане Бетанкур, током изборне кампање 2007. године. Његови адвокати кажу да ће се жалити на одлуку […]

субота, март 23, 2013 / 19:23

Сумња се да је бивши предсједник Француске током кампање 2007. године примио илегалне донације од најбогатије Францускиње.

Бивши предсједник Француске Николас Саркози налази се под званичном истрагом да је примио незаконите донације од најбогатије жене Француске, насљеднице компаније Л’Ореал, Лилијане Бетанкур, током изборне кампање 2007. године.

Његови адвокати кажу да ће се жалити на одлуку о покретању истраге против Саркозија који се у четвртак неочекивано појавио у Бордоу пред судијом Жан-Мишел Гентил гдје се суочио са најмање четири бивша сарадника Бетанкур.

Њихово суочавање услиједило је после тврдњи да је узео коверту од Бетанкур. Гентил настоји да утврди колико је пута Саркози њу посјетио током своје изборне кампање, пренијела је агенција Тањуг.

Саркози (58) је увијек тврдио да је само једанпут то учинио и то с циљем да се састане с њеним мужем. Њено особље, међутим, има другу причу.

Прошлог новембра, Гентил и још двојица истражних судија провели су 12 сати саслушавајући Саркозија. Они су тада одлучили да га званично не оптуже, али да и даље наставе са истраживањем оптужби.

Вишеструке оптужбе

Бетанкур сада има 90 година. Љекарски стручњаци кажу да је њено ментално здравље почело да се погоршава у јесен 2006. године.

Саркозија оптужују да је прибавио значајан износ новца од ње, да је пробио трошковни лимит за изборе и да је искористио особу ослабљеног здравља.

Беттенцоуртов бивши рачуновођа Клер Тхибоут, рекла је полицији 2010. године да је лично уручила коверту с новцем, знајући да ће тај новац отићи Саркозијевом сараднику у кампањи Ерик Верт. Верт, који је касније постао министар за буџет, већ је оптужен у овој афери.

Истражни органи сумњају да је и до укупно четири милиона евра Беттенцоурт готовине, исплатама у неколико наврата, ушло у кофере Саркозијеве партије.

Према француском закону, донације за политичке странке могу износити највише 7.500 евра годишње по особи, а само 150 евра се може дати у готовом новцу.

Саркози је оптужбе одбацио као пуки трач тврдећи да није узео никакву коверту с новцем.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *