Сапиро: Еврозона неће преживјети зиму

Еврозона неће преживјети зиму – тврди Жак Сапиро, директор француске Више школе друштвених наука, и истиче да би Унија мора да призна пораз тог пројекта. Како преносе француски медији, Сапиро сумња да ће се у скорије вријеме наћи средства за спашавање еврозоне. Да ли би се требало омогућити еврозони право на даље постојање и да […]

петак, септембар 28, 2012 / 13:59

Еврозона неће преживјети зиму – тврди Жак Сапиро, директор француске Више школе друштвених наука, и истиче да би Унија мора да призна пораз тог пројекта.

Како преносе француски медији, Сапиро сумња да ће се у скорије вријеме наћи средства за спашавање еврозоне.

Да ли би се требало омогућити еврозони право на даље постојање и да ли би јој требало дати одговарајућа средства? Може ли Њемачка да отплати постојање еврозоне – пита Сапиро.

Он наводи да није проблем у томе жели ли Њемачка то или не. Питање је може ли она то да уради?

У варијанти да ЕУ призна да је пројекат доживио фијаско – морала би бити донесена одлука о томе да се спашава оно што се спасити може.
Односно, да се учине напори у области политичке и економске интеграције јединственог простора.

Сапоро сматра да ће, оваквом облику, еврозона веома тешко преживјети предстојећу зиму и 2013. годину, али то не значи да ће ЕУ нестати.

Унија ће, наводи он, проћи кроз период реформи, али ће наставити свој развој.

Право питање се крије се у развијању европске економије. Ако се предложи политику смањења трошкова, апсолутно једнозначно, то ће економију водити ка дугорочном паду током четири до шест година.

У вези с тим, политичка тежина ЕУ у међународној арени ће се суштински смањити, што ће посљедично водити ка бројним кризама унутар ЕУ – упозорава Сапиро.

Ако ЕУ успије да пређе на обимни економски раст почевши од 2013-2014. године, тада ће, као суштински магнет за друге економије, сачувати своју специфичну тежину.

Сапиро се нада да ће владе земаља ЕУ прије усвојити логику економског раста, него политику смањивања трошкова, која је неопходна како би се сачувала еврозона.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *