Саопштење Удружења дјеце погинулих бораца поводом самоубиства Јована Обућине

Испред Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ Градски одбор Бања Лука, обраћамо се јавности поводом тужног и трагичног догађаја – извршења самоубиства нашег члана и дјетета погинулог борца, Јована Обућине, а које је проузроковано лошим социјалним и економским стањем и све већим понижавањем дјеце погинулих бораца.

среда, мај 18, 2016 / 10:24

Испред Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ Градски одбор Бања Лука, обраћамо се јавности поводом тужног и трагичног догађаја – извршења самоубиства нашег члана и дјетета погинулог борца, Јована Обућине, а које је проузроковано лошим социјалним и економским стањем и све већим понижавањем дјеце погинулих бораца.

Овим путем оштро осуђујемо све надлежне институције и позивамо их да у што краћем року, пронађу рјешења за запошљавање дјеце погинулих бораца Републике Српске, као и да се ријеше сва друга питања која се тичу ове категорије, те их молимо да нас престану лагати и обмањивати, као и да престану куповати себи вријеме, што раде задњих 20 година.

Срамно је за Републику Српску и све институције да су дјеца палих бораца доведена на руб егзистенције, да одлазе са ових простора, а при томе сви заборављају да су им очеви дали жртву за Републику Српску и бољи живот у њој.

Свједоци смо да је један од наших чланова извршио самоубиство и то ће бити само један од већих разлога, због чега ћемо ући у отворену и радикалнију борбу за наша права, како би спријечили овакве ситуације и немиле догађаје.

Како би упознали јавност и показали реалну слику са којом се свакодневно суочавамо, указујемо да смо у току досадашњег рада, схватили да надлежне институције одбијају да примјене законе и обезбиједе остваривање наших права, а као главни доказ за то је одбијање свих наших захтјева: пасивно учествовање у конкурсним процедурама, достављање података о броју дјеце погинулих бораца (бројеви се разликују и до пар стотина, што је јасан доказ да се о нашој категорији никада није водило рачуна).

Поред наведеног, доставили смо приједлог акционог плана испред Матичног удружења Насљеђе, у чијој изради су учествовали сви градски и општински одбори који окупљају велики број припадника наше категорије. Наведени приједлог послали смо на сљедеће адресе: Влада Републике Српске, Министарство рада и борачко инвалидске заштите и Предсједнику Републике Српске.

Министарство рада и борачко инвалидске заштите нам је одговорило да је акциони план за 2016. годину већ усвојен и да није потребно доносити посебан акциони план за припаднике наше категорије.

Поред тога, нико други нам није одговорио нити нас позвао за даљи рад и сарадњу поводом акционог плана. Акционим планом смо жељели да се јасно регулише и обезбиједи бодовна предност дјеци погинулих бораца и побољшају начини остваривања права приликом запошљавања, јер постојећи нису показали добре резлутате.

Доказ за то је огроман број дјеце погинулих бораца који се налази на евиденцији ЈУ Завода за запошљавање, и то свих образовних профила. Такође, наглашавамо да постојећа законска регулатива у овој области није добра и да је омогућено да се злоупотребљава и да се избјегавју све обавезе према овој категорији.

Досадашњим понашањем надлежних институција, јасно је да су нам затворена сва врата и да нисмо добро дошли у држави за коју су дати животи наших родитеља.

Због свега наведеног, наглашавамо да ћемо стати у заштиту сваком дјетету погинулог борца, свим породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима, те јасно истичемо да тамо гдје су наши очеви пали, ми устајемо и настављамо са борбом за бољи живот свих нас, јер то је наша морална обавеза и дужност према њиховим жртвама.

Овим путем позивамо све институције на хитну сарадњу као и да нам се придруже све социјалне категорије у овој борби против понашања које је крајње некоректно и нељудски.

Није довољно доћи и положити цвијеће, узети поене на основу наших категорија, а ништа не радити и дозволити да дјеца погинулих бораца буду принуђена да извршавају самоубиства, због нанешене неправде и боли коју трпе не годинама, већ деценијама.

Отворено писмо Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" ГО Бањалука0 КОМЕНТАРА

 1. Страшно да се нико није огласио поводом ове катастрофе! Ово је срамота друштва у цјелини, свих нас, не само политичара.

  Зар је његов отац дао живот за Српску у којој му син неће имати шансу да с факултетском дипломом добије запослење и стекне основне услове за формирање породице?

  Да је свима исто тешко, човјек би разумио. Али ми живимо у земљу у којој рођаци, кумови и курве с дипломама ad hoc факултета имају птедност у односу на дјецу погинулих који су тешким радом завршили факултете.

 2. У БОРС-у стање редовно!
  Плате су примили, инвалиднина нема, борци и њихови дјеца се убијају.
  „Живјела“ република српска!

 3. Ubiše Jovana.

  Nije moglo dijete da gleda za koga se borio njegov otac. Živote su dali junaci da ih gadovi nazivaju izdajnicima.

  J***** te, Srpska, ovakva kakva si, i čija si.

  Onaj idiot pjeva: ne može mu niko ništa.

  gledam sliku pjevača: utovio se kao pravi pravcati bik. Sramota naša na koga smo spali, na fukaru mentalnu.

  UBIŠE JOVANA.

  Jovane, počivaj u miru, , andjele.

 4. Жао ми је сваког људског бића које има неку везу са Републиком Српском,које још вјерује у ту племениту идеју коју данас злоупотребљавају сви као власт тако и трула опозиција.
  Довести земљу умјесто у самосталност на ниво да је живот тако јадан да људи морају да се убијају јер нема перспективе је страшно.
  Јуче сам чуо једну вијест која ме тотално разљутила.
  Својевремено имао сам понуду од политичара да запослим неке људе уз гаранцију да ћу за те људе добити довољно посла да их могу платити.
  Одбио сам из разлога што у мојој али и у свакој тржишно оријентисаној фирми морају радити мотивисани људи а не ухљеби,полтрони и уцијењене особе.
  Написао сам то из разлога што сам јуче чуо причу како у Републици Српској мораш гласати односно сакупити пар стотина гласова сељачини са купљеном дипломом и политичким амбицијама да би ти он дао посао у својој приватној фирми.
  Док сам слушао причу мислио сам да се ту нуди неки посао на буџету,лакира жена нокте и ништа не ради па ми би ко нормално сакупити гласове за изборе,то сви раде и радиће док због превеликог терета не умре и Република Српска .
  Ова самоубиства су тек почетк,живите првих 20 година у илузији да имате ентитет,да гласате за своје људе,да нисте окупирани већ слободни.
  Чекајте за пет година када ова жена којој се нуди посао (на најгорем могућем радном мјесту на земаљској кугли) ако сакупи гласове почне пишати крв,оду зглобови па још због повластице да има посао у Републици Српској формира породицу број самоубистава у Републици Српској биће већи него у вријеме ДДР-а и комунистичке Мађарске заједно.
  А и овај послодавац је црвени,учио по комитетима као мали па му није битно што се народ убија. Важно је да остаје бесмтрна ПАРТИЈА која ствара послодавце.

 5. Није у овог момка пуцала само власт. У њега су пуцали и сви борци који су било кад гласали за дезертера.

 6. Прошли мјесец у селу Бољанић на Озрену, самоубиство извршили два борца, Тривун Лазић и Ранко Петровић…а у задње 3 год их више од 10 напрасно поумирали…,
  Наравно да то није вијест, као што није ни ова горе.

  У БОРС-у,наравно, стање редовно, плате легле, кафендише се, разматра се ко је за „Мому, а ко за Мила“…,
  —————————————–
  „А и овај послодавац је црвени,учио по комитетима као мали па му није битно што се народ убија. Важно је да остаје бесмтрна ПАРТИЈА која ствара послодавце“.

  Да, Младене, управо то је суштина.
  Највећи зликовац-ци, су они који су поново по тој линији спустили подјеле међу народ и довели до међусобне мржње.
  То су већи зликовци и злочинци и од самих кољача. Кољачи убију конкретно, краткорочно, појединца или групу, бива или не бива кажњен, осуђен и то је то.

  Ови трују,сију сјеме зла дугорочно и трајно, преносе на генерације…,фукара од ничега прави државу, заокружује, а ми од готовог правимо вересију, завађамо, дијелимо…,
  :-o:-o:(:(:(

 7. Na ovom primjeru nažalost vidljiva je sva jad i bijeda u koju nas dovede vlast RS.Boračka organizacija nastavlja sa politikom koju bi ja nazvao „ćurguzijada“ što u prevodu znači bitnije je da mi budemo organizacija od podsebnog interesa za RS od onoga šta nam ovi iz vlasti rade.Žao mi je ovog djeteta,kao isve naše djece koja lutaju ulicama beznađa i bezperspektivnosti.A vas koji predstavljate nas borce neka bude stid zbog vaše kukavičke politike i podaništva.

 8. Динкић Млађан,19.05.2016. 08:08:19[164450]

  „Важно је да остаје бесмтрна ПАРТИЈА која ствара послодавце.“

  zato se ovdje i ne priča o periodu od prije 90-ih jer se nije promijenio način „vladanja“…. kao da ga nije bilo.. ili mu pjevaju hvalospjeve ili kratko kažu – nije valjao.. a analiza, diskusija, edukacija – ništa. ne znam uči li se na recimo FPN-u? bar malo „pručavanja“?

  „Nigdje na svijetu nije bilo ni socijalizma, ni komunizma, a najmanje Marksovoga. Radilo se o staljinizmu koji je trajao cijelu epohu. A ako staljinizam nazivate ljevicom, onda se možete ustrijeliti. Nećemo valjda reći za Staljina da je Marksov sljedbenik ili humanista?“

  http://www.vreme.com/cms/view.php?id=297317

 9. Otišao Jovan svome ocu, u neki bolji , pravedniji svijet.
  E, koji Jovan je na redu?
  Njihova lista izdajnika je duga i široka. Rudonja zažmiri: eci-peci-pec…, stavi papak na spisak , otpjeva Nemože nam niko ništa, i njegovi vojnici povuku okidač….

  I kažu: spisak nezaposlenih na zavodima za nezapošljavanje je smanjen.
  Eto razloga da se zapjeva: Ne može nam niko ništa….

 10. Postoji li negdje evidinecije o tacnom broju djece poginulih boraca, i postoji li evidencija o broju njihovih udruzenja. Da li je jedno, ili ih ima vise.
  Djeca poginulh boraca su mladi ljudi, ili relativno mladi, i predstavljaju, brojcano gledajuci, istinsku snagu.
  Ako djeluju pojedinacno (poneki strajk gladju, poneko protesno otvoreno ili zatvoreno pismo,) nece niti mogu napraviti bilo kakav pomak u ostvarivanju svojih prava.
  Medjutim, ako se udruze i pocnu djelovati samostalno (bez uplitanja politickih partija) mogu (pretpostavka je) napraviti nesto ozbiljnije. Protest, blokada puteva i institucija, itd.
  Bojim se da su i ti ljudi, kao i vecina clanova borackih udruzenja, sindikalnih organizacija, i mgogih drugih udruzenja, pod uticajem raznih politickih partija, i da one njima manipulisu.
  Djeca poginulih boraca treba da se udruze u jedno udruzenje, da se otrgnu iz kandzi politckih partija i dapocnu samostalno da djeluju. Ako tako postupe, siguran sam da ce se naci dobri i korektni ljudi (mozda uspjesni posteni poslovni ljudi) i pruziti im materijanu podrsku koja bi im bila baza za nastupe i pritiske protiv aktuelnih vlasti.
  malo se bojim da je ovo samo utopija jer su, pijedinacno gledano, svi oni vezani za neku politicku partiju i da ne mogu djelovati sami i nezavisno.
  Ako se udruze i objave podatke o svom udruzenju (ne treba vise od jednog sa podudruzenjima na teritoriji cijele RS) bicu prvi koji ce im priteci u pomoc. Ne mogu maetrijalno, ali ponekim savjetom sigurno da, ali da pronadjem i nekog „sponzora“ koji bi im pomogao finansiski, a da od njih ne trazibilo kakvu protivuslugu.
  Ja sam sao cuo za neka udruzenja, ali zaista ne znam kako funkcionisu i da li su objedinjeni.
  Ako neko zna, neka se javi

 11. Jezdo, oteo si mi riječ iz usta.

  To je respektabilna snaga, da je sreće da se organizuju i da izadju na crtu pred rudonju.
  To što su izdali saopštenje, neka objese mačku o rep. Što kaže rudonja: ne može mu niko nšta.

  Organizujte se, djeco, vašim ćutnjom i saginjanjem glave sramotite svoje očeve koji su ustali u odbranu Srpske , a vi pred jednim monstrumom sagnuli glave i podigli bijele zastave.

  Jedan je Njegoš.

  Da je takvih jedna četa, pa da vidimo bi li rudonja smio da zapjeva, nedomubogdabogda.

 12. Јездо,

  Каква удружења, кави курци палци!?
  Цијела Република Српска и ово шака јада од народа што је претекло је величине неког јачег удружења.

  Удружења…па председник, па потпредседник, па чланови, па секретари, па возачи, па делегати…,нема од тога ништа.

  Тако могу и треба да функционишу удружења риболоваца, пчелара, козара, гљивара…,

  Разноразна удружења су управо и растурила, завадила, поцијепала овај страдалнички(борачки) дио народа. На част онима који су то први започели.
  Веома осјетљива борачка питања не треба да рјешавају и да зависе ни од каквих удружења. Та питања су искључиво питања закона, државе, министарстава, у сваком нормалном друштву, али наравно не и код нас.
  Статус погинулих бораца, РВИ, њихових породица, па према томе и покојног Обућине не треба да рјешава никакво удружење.
  Уствари Обућина је свој статус сам ријешио(покој му души)на тешку срамоту републике српске.
  Ако један РВИ,отац, мајка или дијете погинулог треба да оствари своју егзистенцију у држви за коју је страдао некаквом додатном БОРБОМ кроз удружења и сл. који ће нам курац онда такав држава. Чија је то држава и коме она припада???
  Лично сам се сусретао са одговорима, чак надлежних „БОРИ СЕ ЗА СВОЈА ПРАВА“. Значи држава ти каже, то што си остао без ноге, руке, мајка без сина, дијете без оца…,ако се не бориш „јеби се“ цркни, убиј се као пок Обућина.

  Чија је то држава и коме онда она припада???
  Шта значи то „бори се за своја права“???(ваљда ниси се довољно борио, није довољно дати главу, руку, ногу, треба још нешто)

  републико српска… бип, бип бип..оваква какав си

 13. Славја слажемсе са вама да су удружења чиста глупост.
  Ево примјера,скоро је у брчком основано удружење за борбу против корупције,ја сам баш „стручњакиња“ за ту област што би текли на ХТВ и желио сам им доставити неке податке у случају да корумпирани судски систем попусти пред политиком.
  Сретнем прије два дана замјеника тог удружења и онако лагано причамо (нисам му одмах рекао шта хоћу) већ онако ко пинг понг лоптицу размјењујемо причу.
  И каже мени тај човјек: Мало смо успорили активности јер се шеф удружења запослио па хоће да се докаже на послу.
  У даљем разговору сазнам и гдје се запослио,ни мање ни више него у Влади Брчко дистрикта БиХ а износили прије тога податке о корупцији које ни пас с маслом не би појео јер је Брчко труло од корупције.
  Написао сам то из разлога ако се сјећаш оног лика дал из Вишеграда или Фоче (дал је био неки радикал или СДС-овац брадоња) што је буквално проклео Милорада Додика у првом мандату када је дошао у Вишеград или Фочу баш у вези борачке популације.
  Није прошло седам дана нигдје више брадоње купили му стан.
  Тако би завршило и то удружење,у то сам сигуран.
  Само регулисати права законом и министарством па када се наставе убијати борци и дјеца погинулих бораца нека се оголи до краја срамна политика гдје за Буду и Фармаленд увијек има а остатак Републике Српске има статус колоније Лакташа.

  Јездо,о каквим ви финансијерима причате?
  Који су то добри људи који ће финансирати протесте по Републици Српској или блокаде путева јер удружења немају друге инструмента борбе?
  Јесу ли ти добри људи власт или неко ко у њихово име граби немилсрдно из термоелектрана или буџета па има вишка да финансира тако масовно удружење?

 14. „Slavija“ i „Dinkic Mladjane“.
  Ja sam predložio udruženja, a vi kažete da je to glupost i da sve treba da rješava država i državni zakoni. Parafrazirano, to se može „presvesti“ tako. Ako griješim, ispravite me.
  ja kažem:
  Da država postoji i da postoje jasni i precizni zakoni koji štite (ustanovljavaju) prava kategorije koja se može nazvati „DJECA POGINULIH BORACA“, MI O OVOJ TEMI NE BISMO NI RASPRAVLJALI. Odnosno, ne bi se ubjijali ti maldi ljudi.
  POŠTO DRŽAVA, OČIGLEDNO, NE POSTOJI (POSTOJI ALI SAMO ZA ODABRANE) ja vas sada pitam: „Ko će, i kako, da zaštiti tu kategoriju“?
  Hoće li to pojedinačno svako za sebe, hoće li to dvojica koji su se slučajno sreli i upoznali i otišli u park da gladuju, hoće li to njihovi mrtvi roditelji iz groba….. KO ĆE ????? I KAKO ĆE ????
  Pojedinac nikad nije uspio riješiti niti jedan problem veće grupe ljudi, bilo o kojoj kateghoriji da je riječ. NIKAD.
  Možda su i probali pa vidjeli da su udarili na „vjetrenjače“, izgubili snagu, volju, želju, povjerenje, samopouzdanje, i………..ubili se.
  Ali, ako samo 100 (sto) poštenih sinova ili kćeri poginulih boraca ode pred skuptinu i uđe u skupštinu (ovo „skupštinu“ namjerno pišem malim slovom), ali ne kao ona „prodana duša“ Ranka Mišić, pitao bih te ja kakav bi to rezultat imalo. tu nemoj neko, pa ni vi, da me demantujete. To sam već lično prošao.
  A kako će da se skupe i tamo odu. Najbolje je kroz neko udruženje ili političku partiju.
  Pošto sve naše političke partije počnu i završe tako kako završe, ja sam prije za udruženje.
  Slažem se ja s vama da se odmah tu počne sa poktupljivanjem vođa, ali ako je većina poštenih oni će se između sebe „probrati“ i doćiće do „zdravog jezgra“, odnosno grupe onmih koji neće podleći pritisku para, posla, privilegija. Da sam samo mlađi to bih uradio umjesto njih, a pošto nisam, nudim im pomoć i podršku koju mogu da ostvarim. U vezi s tim, Mčladjana Dinmkića bih zamolio da karikira, jer ne zna ni ko sam, ni šta sam , ni šta mogu.

 15. Јездо,вас је баш потресао мој коментар па ме молите да наставим карикирати?!
  То мени није био циљ нити једног тренутка.
  Зато ћу наставити коментар ппишући шта ми је још рекао овај замјеник из удружења за борбу против корупције.
  Казао ми је да су основали мрежу за борбу против корупције,то је ваљда координација више удружења ако сам добро сконтао и од тада све је стало.
  А ја му кажем на то : -Значи разводнили су вас и вашу вољу?
  Не рече он,идеја за ту мрежу је и дошла од нас и ми смо је предложили.
  Дакле овај што је добио посао у Влади Брчко дистрикта БиХ навукао их је на танак лед да сами дигну рукице за разводњавање идеје и воље.
  Пошто редакција Фронтала из мени неког непознатог разлога блокира линкове које поставим са јутјуба а дозвољава то Сими и осталима молим вас Јездо погледајте обавезно овај линк

  https://youtu.be/OBgnqvBlHYQ

  Ако сте искрени и ако сте то прошли онда знате да ће власт сјебати и преговарача који је чвршћи од дијаманта а камоли дјецу погинулих бораца.
  Па сјебали су борце и борачку довели на ниво кућног савјета,њих који могу јебати матер коме хоће у овој држави. Дали полојама ротацију и литар вињака дневно и све ријешено.
  Одговор на ваша питања је НИКО И НИКАКО ако је власт и њени послодавци другачије одредила.
  Био сам члан управног одбора привредног вијећа,ти послодавци имају минимално 1000 запослених. Зајебавали су и вукли за нос дјевојку којој је погинуо отац у рату годину дана,обећали јој посао ако буде радила у канцеларији вијећа за мизерију а државни факултет завршила,дај боже да јој неко није тражио да је повали за посао а ако није хтјела тако посао није ни добила.
  Тужно је то гледати али је тако.
  Ако се већ одлучују за протесте мој савјет тим момцима и дјевојкама је да не узимају никакве паре као онај коњ што је отишао у Бања Луку да лежи у шатору а узео прије тога и пројабао неку мизерију,гарантујем да ће свако у Бања Луци добити три пута више пара само да властима не прави проблем штрајком глађу.
  Проблем је што је већина узела садаку и више нема буне, и мирна Српска.

 16. Pozdravljam Mladjana, sve se slazem s vama za dosadasnja iskustva s nasim udruzenjima, ali sta je alternativa. Pojedinac se ne moze izboriti sam protiv korumpirane, kriminalizovane i, blago receno, mafijaske drzave. To moze samo organizovana grupa, i to, velika grupa. Tacno je da nekad ljudi iz ocaja popuste pa promijene ideju za male pare, samo da bi prezivjeli, ali ima i onih koji to nikad ne bi uradili. Narod ne treba ni precjenjivati, ni potcjenjivati. Iz vaseg komentara se moze zakljuciti da je uzalud raditi bilo sta (ponekad i sam dodjem do slicnog zakljucka), ali to nije, niti smije, biti tako. Prije ili poslije u RS, pa i sire u BiH, po prirodi stvari, kreirace se tzv. „Treci blok“, blok otpora dosadasnjim tradicionalnim partijama, kao sto se to vec desilo u nekim evropskim drzavama (Grcka, Spanija). Kod nas najveci problem nisu nesposobne politicke partije i korumpirani pojedinci, nego medjunarodni faktor (MMF, i sl.) Doji kreditima dohranjuju tu nasu hobotnicu i odrzavaju je u zivotu. Naravno, radi svojih interesa i da ih kroz to mogu ucijenjivati i traziti da rade sta velikim silama odgovara. Samo rganizovan otpor (mirni i demokratski) moze donijeti promjene. Tesko jeste ali ne i neostvarivo.

 17. “Пошто редакција Фронтала из мени неког непознатог разлога блокира линкове које поставим са јутјуба а дозвољава то Сими и осталима молим вас Јездо погледајте обавезно овај линк.“

  https://youtu.be/OBgnqvBlHYQ

  Млађо,

  стоји да је Фронталов администратор педерчина, али у овом случају није он крив.

  Фазон је да из јутјуб адресе уколониш пето слово, тј уклониш слово ‘s’ и проблем је ријешен:

  http://youtu.be/OBgnqvBlHYQ

  Ево га, ферцера.

 18. „Ја sam predložio udruženja, a vi kažete da je to glupost i da sve treba da rješava država i državni zakoni. Parafrazirano, to se može „presvesti“ tako. Ako griješim, ispravite me.
  ja kažem:
  Da država postoji i da postoje jasni i precizni zakoni koji štite (ustanovljavaju) prava kategorije koja se može nazvati „DJECA POGINULIH BORACA“, MI O OVOJ TEMI NE BISMO NI RASPRAVLJALI. Odnosno, ne bi se ubjijali ti maldi ljudi.
  POŠTO DRŽAVA, OČIGLEDNO, NE POSTOJI
  ——————————–
  Јездимире,
  Нисам мислио да су глупости!

  Да, суштина приче је да држава не постоји, у потпуности се слажем, или, добро сте рекли, постоји само за одабране. Али онда то више није држава, то је удружење, клуб…,

  Зар иоле „нормалној држави“ са оваквом економијом/неекономијом, величине омањег једномилионског градића(гледано у свјетским размерама) су потребна којекаква силна удружења, агенције, оволики број странака, министарстава, подминистарстава, секретара, савјетника,делегата, посланика, администрације, блиндираних возила,палата, возних паркова…,опростите, не могу одолити, (јеб’о матер, к’о да нас је 100 милиона).

  У нормалној сличној држави би се све покрило са пар министарстава, нешто администрације и то је то. Управо што одговара размјери једномилионског града.
  Све остало што је здраво и способно би се упрегло да нешто ради, ствара нову вриједност.
  Међутим,када су силна(за наше прилике) средства ови горе наведени „проћерали кроз гузицу“ , сада се вајни министар Савановић сјетио да каже како би „народ требао да више ради“. Да је нормалне државе та будалетина неби био председник ни мјесне заједнице у свом селу, а камо ли министар.
  Можда је управо оваква увреда/изјава и допринијела, била кап која је прелила чашу да пок Обућина дигне руку на себе…можда, ко ће га знат’???.

  Јездо,
  закони постоје, закони се не поштују, не поштују првенствено од оних који треба да их проводе и који су их донијели, дакле(НЕМА ДРЖАВЕ),

  закони постоје и важе само за оне који су ван клуба одабраних(НЕМА ДРЖАВЕ),

  ако било који појединац(а посебно заслужни појединац) не може у својој држави ријешити свој статус до границе дизања руке на себе,онда шта???(НЕМА ДРЖАВЕ, ТКАВА ДРЖАВА ЈЕ УСТВАРИ НЕПРИЈАТЕЉ тог или тих појединаца),

  ако свака шуша и протува данас живи боље од једног борца, РВИ, ПП, ништа не стварајући и радећи,него само зато што је припадник клуба одабраних, онда(НЕМА ДРЖАВЕ, ЈЕБО ТАКВУ ДРЖАВУ)….,

 19. Хвала Симо!
  Да се вратимо на тему о дјеци погинулих бораца.
  И ја се жив чудим шта се то дешава у Републици Српској,имам друга којем је отац погинуо, давних дана добио је стан од државе. Прво му запослили сестру када је завршила факултет на добром радном мјесту а после и њега.
  Нисам га питао јел добио обвезнице за нематеријалну штету, вјероватно да јесте јер је добио мој стриц 20 000КМ за рањавање а мислим да су то добијала и дјеца погинулих бораца јер су изненада почела куповати нова аута велике вриједности чак и она дјеца који нису радила уопште.
  Мени је то драго да је тако да се тим породицама помогне на сваки могући начин.
  Баш сам гуглао али нисам ништа нашао ни ко је тај Јован нити чиме се бавио,околности у којима је живио.
  Ако има негдје волио би прочитати нешто о Јовану.

 20. Динкић Млађан,21.05.2016. 12:49:02[
  Млађане,
  -И ја познајем РВИ-да, прво 6.кат. па купио 3, па двособан добио стан, па такође наплатио ратну одштету,па запослио жену у ШГ,има само једно дијете, до свог села од стана стигне пјешке за пола сата, док то није остварио био редован јебач мајке дезертеру додику и властима…,сад тајац????

  „славија“ 100%РВИ провео 6мј.на ВМА, учесник рата од самог почетка, командир.., са 3дјеце..ни дан данас није добио стан, годинама му стоји тамо уредна документација и прати како га редовно заобилазе…не припада „клубу одабраних“????

  -И ја познајем борца, који никада није био у радном односу,фиктивно провео у Пошти 1годину стажа, изашао из рата а да га ни трн није уб’о са 35г старости,више био код куће него на ратишту, хаубичар(значи мин10-ак км од линија) урлао када су му скинули инвалидску пензију са 480 на 300км.

  „славија“ 100%РВИ2 кат. провео 6мј.на ВМА, учесник рата од самог почетка, командир.., са 3 дјеце, 15г радног стажа, отишао у рат из погона, тада једва преживљавао са 270км инвалиднине. На захтјев за пензионисање му шаљу одговор „не испуњавате услове“?????

  И ја познајем човјека који са ратом није имао никаквих додирних тачака ни он ни син му, а преко БОРС-а ишао два пута на море у Игало,(донијели десетак гласова снсд-у)

  „славија“ 100%РВИ2 кат. никада није био ни у бањи ни у Игалу, наравно као РВИ…,

  Могао бих навести још драстичнијих примера кол’ко ‘ош..дакле није ствар у овим људима, појединачним случајевима, говоримо о хохштаплерском систему…,

  Ах, да…и БОРС-ов Шмитран је добио неколико станова, јебав’о борачке удовице…,

 21. Динкић Млађан,21.05.2016. 12:49:02[
  Ja bi prvo provjerio po kom osnovu su ti koje spominješ dobili to što su dobili, na osnovu poginulog oca i ranjavanja ili članstva u partiji jer ni ovu drugu mogućnost ne bi isključio.
  Što se tiče boraca i porodica poginulih nije da ništa nije davano mislim da su porodice poginulih uglavnom stambeno zbrinute u Trebinju je po jedan član porodice dobio ili posao ili poslovni prostor na korištenje pa je i udovica Pešikan koliko se bsjećam držala prodavnicu u glavnoj ulici ali je zatvorila valjda nije išlo.Takođe je za SDSa borac mogao da dobije plac na periferiji , kako je to išlo nemam pojma ali ko je jamio jamio sektaši su to ukinuli.U siromašnijim opštinama je to vjerovatno bilo drugačije ali nije suština u tome suština je u nepravednoj i nezakonitoj raspodjeli jer neko ko za stranku agituje i lijepi plakate ili Luki da p…. dobije poso u HET odnosno ako je mlađi oko pola miliona KM a ovom nesretnom Njegošu se 8000 nabija na nos.
  U tb lično poznm šefa RVI čovjek je karikatura Ćurguza iz najboljih dana, sa zanatom se predstavlja kao ing, ne propušta da se slika sa bajićima ….. i njemu sigurno nije loše ali pretpostavljam da je veći broj onih koji ni hljeba nemaju pogotovo u Nevesinju Kalinoviku….
  inače Sašu Pešikana lično poznam, znao sam mu i oca i nemam neko loše mišljenje o njemu a ima moju podršku sve dok ne zabrlja ko Vukotić jer čovjek je gospodin dok se ne dokaže suprotno a ono što me brine je što ima jedna veza sa biskupom a taj sve čega se dotakne i opogani tako da me ne bi iznenadilo da su bajini igrači.

 22. За почетак, прво би требало да се законски регулише ко данас може имати статус дјетета погинулог борца.

  Дјецом се сматрају особе старе 18 година. Данас не постоји ни једно дијете погинулог борца млађе од 20 година.

  Ја познајем дијете погинулог борца које данас има 58 година, а и сам је био борац.

  До колико година неко може уживати законски статус дјетета погинулог борца? То је најважније питање.

  Колико видим, рјешавање проблема тих категорија не иде лоше и ту моамо бити задовољни.

  Проблем се јавља код запошљавања јер сам стекао утисак да већина из те категорије под послом подразумјева само посао на буџету или у државним предузећима. Није ту само новац у питању. И код приватника се могу зарадити добре плате. Очито је да има и других разлога за то.

  Некада, за вријеме социјализма, било је истих проблема, али је тада сваки посао био државни тако да је мјеста за те категорије био широк избор.

  Без обзира што ће се припадници те категорије љутити, ја њихово инсистирање на државном послу не подржавам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *