Санино: Мапа пута остаје на снази

Постоје реални изгледи за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и прудруживању и подношење кредибилне апликације за чланство БиХ у ЕУ, под условом да постоји довољна политичка воља да се постигне консензус и конкретним дјеловањем реализује аспирација грађана ка ЕУ, истакнуто је на састанку на високом нивоу, који је данас у Сарајеву организовала Европска комисија. […]

среда, септембар 12, 2012 / 15:47

Постоје реални изгледи за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и прудруживању и подношење кредибилне апликације за чланство БиХ у ЕУ, под условом да постоји довољна политичка воља да се постигне консензус и конкретним дјеловањем реализује аспирација грађана ка ЕУ, истакнуто је на састанку на високом нивоу, који је данас у Сарајеву организовала Европска комисија.

Генерални директор Дирекције за проширење ЕУ Стефано Санино, који је предсједавао састанком, подсјетио је да је ЕУ неколико пута поновила да БиХ има јасну перспективу чланства у Унији.

"Наглашена је континуирана снажна подршка јавности у БиХ за постизање тог циља", рекао је Санино новинарима након састанка представника извршне власти БиХ и лидера водећих политичких странака са представницима Европске комисије, у оквиру дијалога на високом нивоу о средњорочној процјени напретка у процесу приступања БиХ ЕУ.

Према његовим ријечима, на састанку је разматран напредак у испуњавању задатака и рокова које су усагласили сви политички представници на првом састанку у оквиру дијалога у јуну ове године у Бриселу.

Санино је истакао разочарење Европске комисије, које је раније изразио и комесар ЕУ за проширње Штефан Филе, због тога што су политички лидери у БиХ пропустили први рок, 31. август, за провођење "Мапе пута" ка ЕУ.

"Мапа пута` ка ЕУ остаје на снази. Усаглашен приједлог, заснован на политичком консензусу и даље треба да буде послат Парламентарној скупштини ради усаглашавања Устава БиХ са одлуком у предмету `Сејдић-Финци`", рекао је Санино.

Према његовим ријечима, потребу за постојањем ефикасног механизма координације на свим нивоима ради хармонизованог усвајања и примјене прописа Уније и даље треба приоротетно рјешавати, како би БиХ могла да говори "једним гласом" о питањима у вези са ЕУ.

"Исто тако, овај механизам ће помоћи БиХ да напредује у остваривању свог програма европских интеграција", оцијенио је Санино.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *