Само два кардинала подобни кандидати за папу

Организација жртава свештеничког злостављања саопштила је данас да само два кардинала од 12 кандидата за наредног папу нису довођени у везу са скандалима сексуалног злостављања. Ријеч је о Кристофу Шонборну из Аустрије и Луису Антонију Таглеу са Филипина. Британски дневник "Дејли телеграф" преноси саопштење ове организације у којем се наводи да су само двојица од […]

субота, март 9, 2013 / 16:36

Организација жртава свештеничког злостављања саопштила је данас да само два кардинала од 12 кандидата за наредног папу нису довођени у везу са скандалима сексуалног злостављања.

Ријеч је о Кристофу Шонборну из Аустрије и Луису Антонију Таглеу са Филипина.

Британски дневник "Дејли телеграф" преноси саопштење ове организације у којем се наводи да су само двојица од 12 кандидата за наредног папу "чисти" када је у питању рјешавање случајева свештеника који су сексуално злостављали жртве.

Лист наводи да су се нове оптужбе појавиле у вријеме када је у јавности објављено "да унутар Ватикана постоји 20 такозваних кртица спремних да објаве повјерљива документа да би објелоданиле корупцију".

Британски лист истиче да ће такозване кртице наводно пратити примјер Паола Габријелеа, некадашњег батлера папе Бенедикта Шеснаестог. Габријеле је осуђен на затворску казну након што је повјерљиве документе дао италијанском новинару.

У саопштењу Организације жртава свештеничког злостављања наводи се да је углед великој већини кардинала "нарушен" јер су игнорисали случајеве педофилије међу свештеницима или су их заташкавали.

Ова организација је у сриједу, 6. марта, објавила имена "дванаесторице прљавих" кандидата за новог папу, који су се посебно исказали у заштити педофила међу свештенством. Наведена су имена свештеника из САД, Аустралије, Канаде, Гане, Мексика и осталих држава.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *