Само 10 одсто од мартовског збјега и даље стиже у Грчку

Број миграната који долазе у Грчку умањен је за 90 одсто у априлу, саопштила је данас агенција ЕУ за контролу граница Фронтекс.

петак, мај 13, 2016 / 17:29

Број миграната који долазе у Грчку умањен је за 90 одсто у априлу, саопштила је данас агенција ЕУ за контролу граница Фронтекс.

У саопштењу се наводи да је 2.700 људи стигло у Грчку из Турске у априлу, углавном из Сирије, Пакистана, Авганистана и Ирака, што је за 90 одсто мање него у марту.

Према споразуму ЕУ и Турске, сви мигранти и избјеглице који илегално прелазе Егејско море биће враћени у Турску, укључујући Сиријце.

Унија у замјену прима хиљаде сиријских избјеглица директно из Турске и Анкари уплаћује додатна средства, уводи безвизни режим за грађане Турске и убрзава преговоре о чланству те земље у европском блоку.

У Италији, 8.370 миграната стигло је дужом и опаснијом рутом из сјеверне Африке, наводи Фронтекс. Највећи дио миграната који долазе овим путем су из Еритреје, Египта и Нигерије.

Фронтекс је саопштио да нема назнака да мигранти мијењају руту преко Грчке за пут који води преко централног дијела Средоземног мора.

Број људи који су стигли у Италију у априлу је био за 13 одсто мањи него у марту и упола мањи у односу на април 2015. године, закључује се у саопштењу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *